sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiStatul vrea stergerea datoriilor la ANAF pentru producătorii de energie

Statul vrea stergerea datoriilor la ANAF pentru producătorii de energie

Statul, prin ministerul Energiei, vrea ştergerea datoriilor la ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) pe care le au producătorii de energie. 

Stergerea datoriilor nu va avea loc pur și simplu, ci prin preluarea unor active energetice, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă. 

„Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează o modalitate specială de stingere a obligaţiilor fiscale ale operatorilor economici care deţin capacităţi de producere a energiei electrice instalate în Sistemul Electroenergetic Naţional reprezentând active funcţionale energetice, administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”, se arată în primul articol al proiectului de act normativ. 

Prin active funcţionale energetice se înţelege totalitatea bunurilor mobile şi imobile aparţinând unui operator economic ce deţine capacităţi de producţie a energiei electrice care concură la asigurarea siguranţei sistemului electroenergetic naţional. 

Articolul 2: „Prin derogare de la prevederile art. 263 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, la cererea operatorilor economici care deţin capacităţi de producere a energiei electrice instalate în Sistemul Electroenergetic Naţional reprezentând active funcţionale energetice, creanţele fiscale administrate de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se sting prin trecerea în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei a unor active funcţionale energetice, aflate în proprietatea acestora”. 

Cererea operatorilor economici va cuprinde o analiză tehnico-economică privind justificarea operaţiunii şi efectele acesteia şi va fi însoţită de avizul favorabil al ministerului de resort, al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi al operatorul de transport şi sistem Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica. 

Cum se face ștergerea datoriilor la ANAF

Stingerea creanţelor fiscale se va face la valoarea bunurilor ce intră în componenţa activelor funcţionale energetice, stabilită prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator independent atestat în condiţiile legii. 

Lista bunurilor aferente activelor funcţionale energetice ce urmează să fie evaluate, precum şi raportul de evaluare se aprobă prin ordin emis de către ministrul Energiei. Bunurile care sunt grevate de alte sarcini în afara celor instituite de organul fiscal central nu pot constitui obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă. 

Ministerul Energiei şi operatorii economici încheie un proces-verbal de predare-preluare prin care se trec în proprietatea publică a statului activele funcţionale energetice, care cuprinde şi valoarea acestora. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate