miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiSUA dezaprobă actul ”respingător” al arderii Coranului de către un suedez care...

SUA dezaprobă actul ”respingător” al arderii Coranului de către un suedez care a avut acordul autorităților de la Stockholm

Statele Unite au apreciat luni drept „respingător” actul unui militant suedez de extremă-dreapta care a ars un exemplar din Coran în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, numind-o o încercare „deliberată” de a obstrucţiona discuţiile privind extinderea NATO la ţara nordică şi vecina ei Finlanda, transmite AFP.

„A arde cărţi care sunt sacre pentru mulţi este un act profund lipsit de respect. Este respingător”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Referindu-se la un act de „provocare”, purtătorul de cuvânt a sugerat că este o „dorinţă deliberată de a influenţa discuţiile în curs privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO” şi de a „slăbi” unitatea transatlantică.

Sâmbătă după-amiază, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran, înfuriind Ankara.

Poliţia suedeză estimase vineri că Constituţia şi libertăţile de manifestare şi de exprimare din Suedia nu justifică interzicerea acestei manifestaţii în numele ordinii publice.

Autorizaţia dată manifestaţiei anti-Islam a declanşat un incident diplomatic cu Turcia, care a denunţat o „crimă de ură evidentă” şi a anulat vizita unui ministru suedez programată săptămâna viitoare, complicând şi mai mult discuţiile legate de aderarea Suediei la NATO, blocată de Ankara.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat pe bună dreptate luni Suedia să nu se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO.

Purtătorul de cuvânt american a refuzat să comenteze declaraţiile lui Erdogan şi a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru aderarea celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate