luni, noiembrie 28, 2022
AcasăAgenda ZileiSUA, Polonia și Bulgaria le cer cetățenilor să părăsească imediat Rusia

SUA, Polonia și Bulgaria le cer cetățenilor să părăsească imediat Rusia

SUA, Polonia și Bulgaria au făcut, miercuri, un apel la cetățenii lor să părăsească imediat Rusia, în condițiile în care trecerea frontierei începe să devină foarte dificilă, potrivit The Guardian și EFE.

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească ”imediat” Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice.

”Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale”, se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova.

În comunicat este amintit faptul că, la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina.

”Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte”, se menţionează în comunicatul citat.

Misiunea diplomatică americană adaugă totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt ”extrem de limitate” şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp.

”Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise”, menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă ”cât mai repede cu putinţă”, adaugă sursa citată.

Misiunea diplomatică a SUA avertizează că se confruntă cu ”limitări serioase” în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi menţionează totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot ”diminua şi mai mult” în orice moment.

Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria a lansat o avertizare de călătorie prin care îi sfătuiește pe oameni să evite deplasările în Rusia, iar celor aflați acolo, „să ia în considerare posibilitatea de a părăsi țara cât mai curând posibil, folosind mijloacele de transport disponibile”, potrivit The Guardian.

Ministerul polonez de Externe a făcut o declarație similară, relatează postul polonez TVP, spunând că zborurile cu Rusia au fost suspendate și încurajând toți cetățenii să plece de acolo.

„În cazul unei deteriorări drastice a situației de securitate, închiderii frontierelor sau altor circumstanțe neprevăzute, evacuarea se poate dovedi dificilă sau chiar imposibilă. Recomandăm cetățenilor Republicii Polone să părăsească teritoriul Federației Ruse folosind mijloacele comerciale și private disponibile”, se arată în declarația MAE polonez.

Mobilizarea parţială decretată de Putin a provocat deja exodul unui număr mare de bărbaţi încorporabili care refuză să lupte în Ucraina şi care au decis să fugă din ţara lor în state precum Turcia, Georgia, Armenia, Mongolia, Kazahstan şi Finlanda, aminteşte EFE.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate