vineri, martie 29, 2024
AcasăAgenda ZileiSuprafaţa pădurilor virgine din România creşte cu 40.000 de hectare

Suprafaţa pădurilor virgine din România creşte cu 40.000 de hectare

Suprafaţa pădurilor virgine din România creşte cu 40.000 de hectare, ceea ce face ca suprafaţa înregistrată în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine să se dubleze, potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

„De astăzi, 40.000 hectare de noi păduri virgine şi cvasivirgine din România se află sub protecţie strictă. Când am preluat mandatul, Catalogul Pădurilor Virgine avea incluse circa 28.000 de hectare. Am spus de atunci că România are mult mai multe suprafeţe de atât şi, astfel, mi-am asumat că o să dublez suprafeţele pădurilor virgine şi cvasivirgine puse sub protecţie, până la finalul mandatului meu. Astăzi vă anunţ că am reuşit mult mai devreme ceea ce mi-am propus şi cu o suprafaţă mult mai mare decât am estimat iniţial. Avem pregătită licitaţia pentru studiile a 39.865 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine”, a declarat Alexe.

Astăzi sunt înscrie în catalog în jur de 30.250 de ha. 

„Dacă astăzi avem păduri virgine în doar 10 judeţe ale României, după ce vor fi introduse şi aceste păduri în Catalogul naţional, numărul judeţelor din România cu păduri virgine va ajunge la 19. Suntem hotârâţi să conservăm biodiversitatea şi pădurile României. Mă bucur foarte mult că am reuşit într-un timp foarte scurt să urgentăm şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să investească aceşti peste 2 milioane de lei în aceste studii pentru a dubla suprafaţa de păduri virgine şi cvasivirgine pe care le are România în catalogul naţional. În momentul de faţă, avem 30.000 ha de păduri virgine şi cvasivirgine. După aceste studii, în catalogul naţional România se va putea mândri că are nu mai puţin de, spunem noi, aproape 70.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine”, a precizat ministrul.

La ora actuală, cele mai multe păduri virgine şi cvasivirgine din România se află în judeţele: Caraş-Severin (26%), Hunedoara (14,7%), Maramureş (9,6%), Braşov (8,3%) şi Prahova (7,8%).

După realizarea tuturor studiilor şi includerea pădurilor în catalog, în respectivele judeţe, dar şi în celelalte, suprafeţele pădurilor virgine vor creşte cu aproape 6.000 de hectare în Caraş-Severin, cu 9.400 de hectare în Gorj, cu 4.800 de hectare în Hunedoara, cu 4.200 de hectare în Braşov, cu 4.100 de hectare în Argeş şi cu 800 de hectare în Prahova.

Comparativ cu datele din urmă cu patru ani, când doar zece judeţe aveau identificate şi incluse în Catalog păduri virgine, după finalizarea studiilor, numărul judeţelor va ajunge la 19. Astfel, printre acestea se află: Harghita, Bistriţa, Alba şi Arad.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate