duminică, decembrie 8, 2024
AcasăAgenda ZileiTrădare de Patrie: Igor Gorgan, un fost șef al Statului Major al...

Trădare de Patrie: Igor Gorgan, un fost șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova a fost demascat ca spion al GRU de peste două decenii (The Insider)

  • Fostul şef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, care a fost demis în 2021, a fost spion pentru serviciul de informaţii ale armatei ruse (GRU), potrivit unei investigaţii a site-ului rusesc independent The Insider realizată împreună cu jurnalişti moldoveni, care au avut acces la corespondența Telegram a trădătorului Igor Gorgan cu curatorul (ofițer coordonator/agent de legătură) său GRU, colonelul Alexei Makarov.
  • Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din republică și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean ai Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.
  • „Legătura moldovenească” a funcționat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, până când noul președinte Maia Sandu l-a demis.
  • Trădătorul Gorgan a cerut intrarea trupelor ruse în Moldova, susținând că are sub control situația din armată și că preluarea puterii se va face ușor: ”Trebuie urgent să curățăm țara de toată mizeria fascistă!!! Mulți sunt gata. (…) A sosit timpul. Țin toată situația din armată sub control… Aici, din fericire, nu există „ Azov ” sau alte formațiuni naționale, și ne vom ocupa de politicieni repede”.
  • În ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, s-a angajat la ONU.
  • Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU.

Igor Gorgan și Alexey Makarov au început contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit: „Ma pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – spune una din scrisorile generalului moldovean.

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat: „Ukroboronexportul ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „ partenerilor ” ) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr -o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia , până în așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.”

„Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Următorul mesaj adresat curatorului nu a întârziat să sosească: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

Agentul Gorgan a fost bântuit și de furnizarea de arme către Ucraina prin România și îi dă un sfat colonelului Makarov: „Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”

Agentul Gorgan

Biografia agentului Gorgan este foarte tipică pentru un ofițer al armatei sovietice care se află într-o țară CSI. S-a născut în 1969 la Dubossary, Moldova. După serviciul militar, a intrat la Școala Militară Superioară de Arme Combinate din Novosibirsk, pe care a absolvit-o în 1991. Revenit în Moldova independentă, Gorgan a slujit mai întâi în divizia aeriană din regiunea Odesa, apoi ca comandant al brigăzii 2 infanterie motorizată la Chișinău.

Generalul Igor Gorgan, spion GRU

În 2001, ofițerul promițător a fost trimis să studieze la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA din Fort Leavenworth. Din 2003, el a participat la misiunile internaționale ale NATO în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.

În 2013, generalul a preluat funcția de șef al Statului Major al Republicii Moldova, dar în urma unui conflict cu ministrul de atunci al Apărării, Anatol Shalary, a fost nevoit să părăsească departamentul militar. În 2019, după ce protejatul Moscovei Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale, Gorgan a condus din nou Statul Major. A stat pe acest scaun până în septembrie 2021, până când noul președinte Maia Sandu l-a demis.

Între timp, mulți dintre acoliții lui Gorgan rămân în Ministerul Apărării al Moldovei, care îi furnizează informații secrete. Iată ce îi spune „amicul său de corespondență”:

„Reprezentanții Ucrainei au contactat reprezentanți ai Ministerului nostru al Apărării pentru a găsi o legătură cu uzina militară MEZON. Aceasta este o fostă fabrică de electronice radio din Chișinău. A produs diverse electronice pentru nevoile armatei sovietice. Acum reprezentanții Ucrainei sunt foarte interesați de repararea și transferul documentației tehnice pentru complexul tactic TOCHKA-U!!! Se referă în special la componenta radio-electronică a acestui complex, care a fost produs la Chișinău. În primul rând, vorbim de unități electronice de control TOCHKA-U!!! Acest contact a avut loc ieri!!! L-au sunat pe unul dintre ofițerii noștri de la Statul Major din Ucraina și au cerut ajutor.”

Mai sunt mulți dintre protejații lui Gorgan în Ministerul Apărării al Moldovei, care îi furnizează informații secrete.

Printre oficialii locali există oameni care au aceleași idei. Așadar, unul dintre aceștia a transmis un document că la poligonul militar de la Bulboaca erau planificate exerciții de antrenament pentru armata moldovenească. Desigur, documentul a mers imediat la sediul GRU.

Pe lângă informațiile militare, agentul Gorgan a transmis informații despre situația politică internă din conducerea Republicii Moldova și a monitorizat îndeaproape discursurile publice ale președintei Maia Sandu, dovadă sunt zeci de link-uri transmise curatorului. Generalul simte o ură deosebită pentru doamna Sandu, de când l-a lipsit de scaunul său în Statul Major: „D…! Ea va face mai multe „ lucruri ”, i-a transmis lui Makarov.

Curatori de la GRU: Uhnalev, Dovbnya și Makarov

Nu s-a putut afla exact când Gorgan a contactat reprezentantul GRU și și-a oferit serviciile. Sursa de informații militare a The Insider a sugerat că contactele active au început cel mai probabil în 2004, când Gorgan slujea într-o misiune NATO. Cel puțin se știe că înainte de colonelul Makarov a fost în contact secret cu atașatul militar rus la Chișinău, Vadim Uhnalev.

Vadim Ukhnalev (dreapta) în Kazahstan

Înainte de Moldova, atașatul a spionat în Lituania, dar „acolo s-a încurcat undeva și a fost rechemat de urgență”. Acum colonelul Ukhnalev deține funcția de atașat militar în Kazahstan, unde a „stabilit contacte active în conducerea militară”.

După plecarea lui Ukhnalev, Gorgan a fost supravegheat de un alt atașat militar, Igor Dovbnya.

Igor Dovbnya (stânga)

The Insider și Little Country dispun de o înregistrare a unei convorbiri telefonice dintre Gorgan și Dovbnya, în care au convenit să se întâlnească și să „discută totul” la memorialul soldaților afgani căzuți la Chișinău.

The Insider are înregistrări audio ale conversațiilor lui Gorgan, iar atunci când îi compară vocea din aceste înregistrări cu mostre din surse deschise, devine clar că e vorba de aceeași persoană.

În 2017, Dovbnya a fost expulzat din Moldova pentru activități de spionaj, acum conduce aparatul atașaților militari ruși în Kârgâzstan și stabilește activ contacte cu fosti ofițeri ai armatei sovietice și organizații veterane care locuiesc în Bishkek.

Colonelul Alexei Makarov

Din 2019, „patronajul” lui Gorgan a trecut la colonelul Makarov, care a servit ca atașatul militar al ambasadei Rusiei din Chișinău. În 2001, Makarov a absolvit Școala superioară de comandă a armelor combinate din Moscova, iar de acolo a fost transferat la informațiile militare. Baza de date cu adrese a capitalei arată adresa colonelului – sediul GRU pe autostrada Khoroşevskoye 76 „b”.

Jurnaliştii de investigaţie moldoveni specializaţi în spionajul rus l-au văzut pe generalul Gorgan de mai multe ori la ambasada Rusiei la Chişinău şi o dată în timpul unei întâlniri confidenţiale cu Makarov.

Igor Gorgan părăsind ambasada Rusiei

Analizând corespondența dintre ei, rezultă că între agent și curator s-au dezvoltat relații destul de amicale. De exemplu, generalul s-a plâns unui ofițer de poliție că nu poate trimite un transfer de bani la Novosibirsk pentru fiica lui. În același timp, l-a bombardat constant pe Makarov cu mesaje că totul în Moldova era pregătit pentru intrarea trupelor ruse: „Trebuie urgent să curățăm țara de toată mizeria fascistă!!! Mulți sunt gata. Transmite-l mai departe… A sosit timpul. Țin toată situația din armată sub control… Aici, din fericire, nu există „ Azov ” sau alte formațiuni naționale, și ne vom ocupa de politicieni repede”.

S-au dezvoltat relații destul de prietenoase între agent și curator

Spionii Gorgan și Makarov

Nu este greu de ghicit cum avea să se descurce generalul cu politicienii.

În ajunul expulzării în masă a diplomaților ruși din Moldova în iulie 2023, Gorgan a încetat să mai comunice și s-a angajat la Oficiul ONU pentru Refugiați din Chișinău (UNHCR-Moldova).

Agenția înregistrează toate persoanele strămutate intern din Ucraina și îi ajută să se stabilească într-un loc nou. Ironia este că Gorgan, care a propus recent ca Serviciul de Securitate de Stat să instituie o blocare a Ucrainei, oferă acum ajutor umanitar copiilor ucraineni.

(Preluare Text și Foto Serghei KanevThe Insider)

 

Reacția Președintei Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, prin intermediul șefului său de Cabinet, a transmis un comunicat de presă ca reacție la informațiile ce-l vizează pe trădătorul Igor Gorgan.

,,Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a transmis Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al președintelui Republicii Moldova.

Reacția Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) confirmă că fostul comandant al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a transmis regulat informații către agenția de informații militare a Forțelor Armate ale Federației Ruse, GRU, potrivit NewsMaker.  De asemenea, SIS a declarat că ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării. 

Astfel, potrivit aceleiași surse, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate, Daniela Mânzat, a declarat că „informațiile deținute de către SIS  indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență”.

Cunoaștem obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova. În contextul investigației jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menționează că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate. Totodată, reiterăm că SIS ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”, a declarat reprezentanta instituției pentru NewsMaker.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate