luni, decembrie 4, 2023
AcasăAgenda ZileiExterneTrei persoane suspectate că ar spiona pentru Rusia, arestate în Regatul Unit

Trei persoane suspectate că ar spiona pentru Rusia, arestate în Regatul Unit

Poliţia britanică a anunţat marţi că a pus sub acuzare doi bărbaţi şi o femeie pentru încălcarea legislaţiei privind documentele de identitate, după ce BBC a relatat că trei persoane au fost arestate pentru că spionau în folosul Rusiei, informează Reuters.

Cei trei indivizi sunt cetăţeni bulgari, care ar lucra pentru serviciile de securitate ruse, a mai scris BBC, menţinând că au fost reţinuţi în cadrul unei investigaţii majore în domeniul securităţii naţionale.

Poliţia Metropolitană a confirmat că cinci persoane au fost arestate de ofiţeri de la combaterea terorismului în februarie în baza unei legi privind secretul de serviciu şi că trei au fost între timp puse sub acuzare pentru deţinere de documente false cu intenţii răuvoitoare.

Numele lor este Orlin Roussev, 45 de ani, Biser Dzambazov, 42 de ani, şi Katrin Ivanova, 31 de ani. Ei au compărut în faţa unui tribunal din Londra în luna iulie şi au fost plasaţi în detenţie.

Dhambazov și Ivanova

Poliţia a refuzat să comenteze dacă ei sunt sau nu suspectaţi că ar fi spioni ruşi.

Marea Britanie se concentrează tot mai mult asupra ameninţărilor externe pentru securitate şi luna trecută a adoptat o lege privind securitatea naţională, menită să descurajeze spionajul şi amestecul extern cu instrumente actualizate şi prevederi penale.

Guvernul a caracterizat Rusia drept „cea mai acută ameninţare” pentru securitatea sa când legea a fost adoptată.

Poliţia a pus sub acuzare trei ruşi, despre care susţine că sunt agenţi ai serviciului de informaţii militare rus GRU, pentru tentativa din 2018 de a-l ucide fostul agent dublu Serghei Skripal cu agentul neurotoxic Noviciok. Doi au fost puşi sub acuzare în 2018 şi al treilea în 2021.

Anul trecut, serviciul de informaţii britanic a declarat că peste 400 de persoane suspectate că ar fi spioni ruşi au fost expulzate din Europa.

Marea Britanie este de asemenea unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei după declanşarea invaziei ruse anul trecut şi a impus mai multe serii de sancţiuni asupra unor oficiali ruşi şi a unor oligarhi.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate