miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiUcraina: O bază a grupării paramilitare Wagner din Luhansk a fost distrusă...

Ucraina: O bază a grupării paramilitare Wagner din Luhansk a fost distrusă de ucraineni

Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă de partea trupelor ruse, şi că a distrus un pod din apropierea oraşului ocupat Melitopol, din regiunea Zaporojie, informează AFP.

Potrivit guvernatorului regiunii Luhansk (estul Ucrainei), Serghei Gaidai, baza Wagner din oraşul Popasnaya a fost ”distrusă de o lovitură de precizie”. Tirul a avut loc duminică, a precizat Gaidai pe Telegram.

Potrivit Radio Svoboda, canalele de Telegram ale „PMK Wagner” confirmă lovitura, scrie Ukrainska Pravda.

Pe 8 august, comandantul militar rus Serghei Sereda a scris despre vizitarea acestui „cartier general”, aceasta fiind și postarea care ar fi deconspirat tabăra Wagner.

Ofițerul a publicat o postare pe Telegram, în care scria: „Ajuns la Popasnaya, m-am oprit la sediul PVK Wagner. A fost o vizită ca în familie. S-au spus mai multe povești amuzante”, a relatat acesta.

Într-una dintre fotografiile publicate s epoate distinge o adresă a celui mai apropiat adăpost anti-aerian, strada Myronivska nr. 12.

Sediul grupării Wagner înainte și după atacul ucrainean

Potrivit Radio Svoboda, una dintre fotografiile postate de acesta îl arată pe Yevgeny Prigozhin, apropiat al lui Vladimir Putin, despre care se crede că este proprietarul „PVK Wagner”, deși el însuși neagă acest lucru. Prezenţa combatanţilor săi a fost atestată în ultimii ani în Siria şi în ţări africane printre care Libia şi Mali.

După informațiile despre lovitura ucraineană de la Popasnaya, Serghei Sereda și-a șters mesajul despre vizitarea „sediu-ului”, dar numeroase copii ale acestuia au rămas în rețea, mai scrie Ukrainska Pravda.

În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat mai multe poduri, în special în regiunea ocupată Herson, unde forţele ucrainene au lansat o contraofensivă pentru a recuceri zeci de sate aflate sub controlul trupelor ruse.

În 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate