luni, mai 27, 2024
AcasăAgenda ZileiUn nou exod al forței de muncă, generat de epidemia de coronavirus

Un nou exod al forței de muncă, generat de epidemia de coronavirus

Un nou exod al forței de muncă este generat de epidemia de coronavirus, a declarat premierul Ludovic Orban, care spune că este posibil ca în perioada următoare să plece la muncă în străinătate în jur de 80.000- 90.000 de români.

Plecarea lor are loc în condițiile în care un milion de contracte de muncă sunt suspendate la această oră.

„Nu avem nicio pârghie legală de a împiedica cetăţeni români să fie angajaţi la companii din alte ţări. Ce putem face noi? Dacă ar avea ofertă în ţară de la fermierii români sau de la alţi angajatori, probabil nu ar pleca. Deocamdată, la ora actuală, în România există un milion de contracte de muncă suspendate, aproximativ 300.000 de contacte care sunt încetate. Pe lângă aceasta, în România au venit din ţări din UE sau din afara ei peste 250.000 de români”, a declarat Orban.

Absorbţia acestei forţe de muncă, integrarea românilor şi găsirea de locuri de muncă pentru aceşti români care tocmai ce au contractele suspendate din cauza încetării totale sau parţiale a activităţii diferitelor companii din cauza epidemiei, absorbţia acestei forţe de muncă este aproape imposibilă.

„Sigur că, după ce trecem de vârful epidemiei şi există tendinţa revenirii la normalitate, activităţile economice se vor relua şi va exista posiblitatea de a oferi locuri de muncă persoanelor care sunt astăzi afectate”, a mai spus Ludovic Orban.

Un nou exod al forței de muncă

Legat de situația de pe aeroportul internațional Cluj Napoca, premiaerul a afirmat că este vorba despre contracte de muncă ce se încheie între cetăţeni romani şi companii din alte ţări.

„Este un acord de voinţă care este dat în mod independent de fiecare cetăţean român care decide să plece la muncă atunci când i se oferă un loc de muncă în altă ţară. Nu este nicio situaţie nouă, România este ţară membră a Uniunii Europene. Deplasarea persoanelor către o ţară unde au contract de muncă este încadrată între prevederile ordonanţelor militare emise – deplasarea în scop profesional – pentru că se deplasează la un loc de muncă ce i se oferă printr-un contract de muncă sezonier sau nesezonier”, a mai spus Orban.

Cu toate acestea, șeful Executivului, a afirmat că asta nu înseamnă că statul vom mai tolera ceea ce s-a întâmplat la Cluj.

„Aici totul trebuie asigurat printr-o corectă planificare a zborurilor sau a altor mijloace de transport şi prin asigurarea tuturor măsurilor de distanţare fizică, de protecţie a persoanelor care se deplasează spre locurile de muncă pe care le vor avea în alte ţări”, a mai spus premierul. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate