luni, octombrie 18, 2021
AcasăAgenda ZileiUSR: Nu toate recomandările din raportul MCV au fost îndeplinite

USR: Nu toate recomandările din raportul MCV au fost îndeplinite

Nu toate recomandările din raportul MCV au fost îndeplinite, este de părere deputatul USR Stelian Ion care a afirmat că în discuţiile avute la Parlament cu experţii Comisiei Europene pe această temă, s-a pus problema unui mecanism de monitorizare care să fie aplicabil la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Din punctul nostru de vedere, al celor din USR, din păcate nu toate recomandările au fost îndeplinite. Şi chiar dacă am rămas cu acest mecanism şi alte state nu mai au MCV, spre exemplu Bulgaria, nu trebuie să omitem faptul că acest mecanism a fost cel care ne-a salvat în anii care au trecut. Dacă nu exista acest mecanism, erau mult mai mari şanse din partea PSD să-şi ducă la bun sfârşit opera aceasta de subminare a justiţiei, de distrugere a justiţiei. Aşadar, partea bună a acestui mecanism a fost că într-adevăr a fost eficient şi nu a permis derapajele. Pe de altă parte, ca ţară, avem de pierdut”, a declarat Stelian Ion.

Recomandările din raportul MCV, neîndeplinite

Instituirea unui mecanism unitar la nivelul UE ar elimina discursul potrivit căruia România este desconsiderată în UE.

„Există în discursul PSD această idee, că România ar fi defavorizată de acest mecanism, că UE ne-a pus gând rău şi că este o injusteţe în privinţa mecanismului în ceea ce ne priveşte. Chestiunea asta trebuie privită foarte sincer. Noi am venit pe parcurs şi practic am preluat această condiţionare. Alte state care erau demult membre, Ungaria, Polonia, nu au acest mecanism, deşi în aceste state există anumite derapaje, lucrurile astea sunt cunoscute şi de membrii Comisiei Europene. De aceea, pe viitor s-a propus un mecanism, ni s-a explicat şi astăzi, un mecanism care să fie aplicabil la nivelul întregii Uniunii Europene, ceea ce practic va elimina acest discurs potrivit căruia România este desconsiderată şi că are ceva UE cu noi”, a mai spus deputatul USR.

Potrivit lui, numirea procurorilor de rang înalt ar fi trebuit să-şi găsească o procedură, bineînţeles elaborată şi votată de Parlament, în care factorul politic să fie eliminat dacă nu complet, măcar să fie diminuat.

„Nu s-a adoptat nicio lege în Parlament şi nici vreo Ordonanţă a guvernului care să prevadă asemenea procedură. Şi toate numirile care se fac în prezent se fac pe vechea legislaţie pe care am criticat-o şi noi, pe care a criticat-o, culmea, şi PSD. Pe noi ne interesează ca procedura aceasta să fie corectă, depolitizată şi apoi să se facă numirile”, a arătat Stelian Ion.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate