joi, decembrie 9, 2021
AcasăAgenda ZileiUu-Se-Le: Ciucă, aghiotantul lui Iohannis care se jura că nu va face...

Uu-Se-Le: Ciucă, aghiotantul lui Iohannis care se jura că nu va face politică, readuce PSD, ca proptea, la guvernare

Nicolae Ciucă, vicepreședinte al PNL, ministru al Apărării și premierul desemnat de președintele Iohannis, susținea cu vehemență în 2018, când era șeful Statului Major al armatei române și general activ, că nu va face politică după trecerea în rezervă și nu va accepta nici o funcție publică.

Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu. Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”, a declarat Ciucă în iunie 2018 într-un interviu pentru Radio România Actualități.

(Generalul cu toate stelele posibile, Nicolae Ciucă, pare că și-a aruncat bocancii pe valorile militare amintite mai sus imediat ce i s-a propus, în urmă cu exact doi ani, funcția de ministru al Apărării. A susține, pe bună dreptate, că onoarea și demnitatea militară care însoțesc funcția de șef al Statului Major al Apărării sunt valori mult prea înalte pentru a fi viciate de preocupările dezonorante ale politicianului agresiv-mahalagiu de Dâmbovița, dar a te răzândi apoi intrând direct în politica mare, ca ministru, ba chiar, mai încolo, ca premier interimar, nu înseamnă altceva, în opinia mea, decât să-ți arunci bocancii, mănușile și paltonul, ba chiar și izmenele, peste toate valorile presupuse de credințele și jurămintele militare).

Desigur, pentru a căpăta funcția politică din fruntea Armatei, Ciucă s-a cerut în rezervă și a îngăimat imediat o explicație – anume că o face nu pentru el, ci ”pentru Armata României”.

”Am luat decizia de a trece în rezervă si am acceptat o nouă provocare cântărind consecințele si implicațiile atât la nivel instituțional, cât si personal. Nu mi-am făcut calcule pentru a ocupa vreo funcție politică, nu mi-am dorit și nu am avut astfel de ambiții. Mi-am dorit însă foarte multe pentru Armata României. (…) În urmă cu ceva timp am afirmat că nu am nevoie de popularitate pentru că nu sunt și nu voi fi politician. Astăzi, în calitate de specialist în domeniul militar, aleg sa fac parte dintr-un proiect nou și cel mai important pentru mine este să îmi înțelegeți demersul” – susținea Ciucă în octombrie 2019, într-o postare pe pagina sa de Facebook, imediat după trecerea în rezervă.

Ulterior, când i s-a propus interimatul de premier, a acceptat cu aceeași seninătate, dar de data asta pentru armata lui Iohannis, de la Cotroceni și Victoria, care include grupul bine organizat de fostul penal Florin Cîțu, din fruntea PNL.

Nicolae Ciucă (54 de ani) este general cu patru stele în rezervă. El a fost și șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care ar fi condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

În 2019, după ce a cerut să fie trecut în rezervă, Ciucă a devenit ministru al Apărării în guvernul Orban, apoi a intrat în PNL, fiind ales senator la alegerile din 2020.

În decembrie 2020, după demisia lui Ludovic Orban, Nicolae Ciucă a fost numit premier interimar al guvernului, asigurând trecerea la guvernul Cîțu.

Este ministru al Apărării în funcție, vicepreședintele PNL pentru apărare și siguranță națională, și a fost desemnat candidat la funcția de premier, cu sarcina de a forma un guvern fără USR, dar sprijinit de PSD.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate