marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiVladimir Putin, dictatorul de la Kremlin, a scos opoziția în afara legii

Vladimir Putin, dictatorul de la Kremlin, a scos opoziția în afara legii

Un tribunal rus a aprobat miercuri, 9 iunie, o cerere a procurorilor de a declara „extremiste” organizațiile legate de adversarul Kremlinului, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, într-o acțiune care permite scoaterea lor în afara legii, au declarat avocații opozantului rus pe rețelele de socializare, potrivit Reuters.

Hotărârea instanței ruse, care intră în vigoare imediat, interzice, practic, membrilor grupurilor asociate cu Navalnîi să participe la alegerile parlamentare din acest an, după ce Vladimir Putin a promulgat în mod special, săptămâna trecută, chiar legea care interzice colaboratorilor organizațiilor ”extremiste” să participe la alegeri.

De asemenea, activitățile lor sunt interzise imediat pe teritoriul Rusiei, la cererea procurorului de la Moscova, Denis Popov.

„Este dovedit că aceste organizații nu numai că au diseminat în mod voluntar informații care incitau la ură și ostilitate față de reprezentanții puterii, dar au comis și infracțiuni extremiste”, a declarat presei Alexei Jafiarov, reprezentantul procuraturii.

Decizia vizează în principal Fondul anticorupție (FBK), o organizație care a realizat investigații spectaculoase cu privire la stilul de viață și corupția elitei ruse. În plus, vizează birourile regionale ale lui Navalnîi, care organizează demonstrații și campanii electorale.

„După o audiere de 12 ore și jumătate, Curtea Municipală din Moscova declarat oficial drept organizații extremiste birourile lui Navalni, Fondul anticorupție (FBK) și Fondul pentru protecția drepturilor cetățenilor (FZPG)”, au declarat avocații opozantului rus, din cadrul organizației Komanda 29, printr-un comunicat de presă.

Ei au denunțat simulacrul de proces care s-a desfășurat cu ușile închise, cu documente clasificat ca ”secret”, cu ”respingerea tuturor cererilor apărării și fără prezentarea vreunei dovezi clare a vinovăției”.

După aflarea deciziei, Navalnîi a declarat că nu va renunța la luptă, în ciuda faptului că birourile sale nu vor putea disemina informații, efectua tranzacții, organiza proteste sau participa la alegeri, iar angajații acestor organizații, precum și cei care comit acțiuni  legate de continuarea activității acestor organizații, riscă pedepse de până la șase ani de închisoare.

„Ne vom descurca, vom evolua, ne vom adapta. Dar nu ne vom îndepărta de obiectivele şi ideile noastre. Aceasta este ţara noastră şi nu avem alta”, a scris adversarul rus al lui Putin pe contul său de Instagram, după aflarea verdictului.

Navalnîi, care execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare, a negat acuzațiile de extremism, considerându-le drept o încercare de a elimina opoziția față de partidul de guvernământ Rusia Unită, înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate