O persoană în conflict de interese nu mai poate fi trasă la răspundere după 3 ani

0
superimunitatea judecătorilor desființarea Secției speciale decizie ccr Magistrații CSM tema Codurilor penale USR va depune la CCR o contestaţie referitoare la numirea lui Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga în funcţia de judecători constituţionali, motivele fiind unele pertinente.  Trei dintre cei patru candidați înscriși pentru a fi judecători CCR au primit raport de admitere de la Comisia juridică din Senat. independența judecătorilor Proiectul de modificare a Codului penal modificarea codurilor penale USR vrea notificarea Comisiei de la Veneția completurilor de cinci judecători pentru anul 2019 Jumătate din dosarele de la CCR, în 2018, înaintate de Iohannis Legea de executare a pedepselor privative de libertate conflict de interese judecatori justitie Legea privind declasificarea unor documente

Răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele privind existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea funcţiilor publice să fie înlăturată dacă s-a depăşit termenul general de prescripţie de 3 ani, a decis Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. 

„Răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condiţiile depăşirii termenului general de prescripţie de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”, potrivit textului propus de PSD şi adoptat în comisie. 

Textul iniţial, contestat la Curtea Constituţională, prevedea că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor. 

Potrivit preşedintele Comisiei juridice, Nicuşor Halici, CCR nu a contestat termenul de prescriere, ci faptul că nu fapta se prescrie, ci răspunderea. 

„Efectul este, în primul rând, ca instanţele să aibă posibilitatea să ţină cont de termenul de prescripţie care era prevăzut şi înainte în Codul civil. Vorbim de termenul de 3 ani. Codul civil îl are reglementat. Foarte multe dintre instanţe, în sentinţele date, nu au ţinut cont de el. CCR a spus că termenul este în regulă, că trebuie avut în vedere un termen, numai că nu fapta se prescrie, ci răspunderea. De fapt, asta a fost şi argumentaţia CCR. Este constituţională susţinerea, doar că nu fapta se prescrie, ci răspunderea”, a declarat Halici. 

Răspunderea, în momentul în care este constatat conflictul de interese şi în termen de 3 ani nu există nicio altă acţiune împotriva acesteia, se prescrie de la momentul exercitării sau existenţei conflictului de interese dacă nu este identificat.

„Dacă este identificat conflictul de interese înăuntrul termenului de 3 ani, atunci acest termen, conform normelor de procedură civilă, este suspensiv, adică se suspendă şi instituţiile intră în etapele de identificare a conflictului de interese şi sancţionarea ulterioară a lui”, a mai spus președintele comisie.

Membrii Comisiei juridice au reexaminat, în acest sens, legea de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, care a fost declarată neconstituţională prin decizia Curţii Constituţionale nr. 682/2018. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.