sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăA murit ambasadorul României în Grecia, George Ciamba

A murit ambasadorul României în Grecia, George Ciamba

Diplomatul George Ciamba, ambasadorul României în Grecia, a murit duminică noaptea, după ce a revenit în țară în urmă cu câteva zile. El avea 55 de ani și era bolnav de mai multă vreme. În urmă cu doi ani, Ciamba a coordonat, în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, prima Președinție a României la Consiliul Uniunii Europene.

Membru al Corpului Diplomatic și Consular al României din 1990, George Ciamba a deținut multiple funcții de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv cea de secretar de stat și ministru delegat pentru afaceri europene, potrivit unui comunicat al MAE.

În calitate de secretar stat, a gestionat portofolii precum afaceri multilaterale și globale (2003-2005), afaceri europene (2012-2016), afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic (2017-2018), contribuind atât la promovarea rolului României în organizațiile internaționale, cât și la dezvoltarea relațiilor bilaterale ale României cu statele europene.

În calitate de ambasador, a reprezentat România în Turcia (1999-2003) și Grecia (2005-2012 și, ulterior, din 2019). Totodată, între 2001 – 2003 a fost Reprezentantul Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră.

În perioada ianuarie-iunie 2019, în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba a coordonat prima Președinție a României la Consiliul Uniunii Europene.

Prin activitatea sa diplomatică devotată de peste trei decenii, ambasadorul George Ciamba a contribuit substanțial la momentele importante ale parcursului euroatlantic al României. George Ciamba va rămâne în istoria și memoria diplomației române și a Ministerului Afacerilor Externe, se precizează în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

”Am pierdut azi un coleg și un profesionist cu care am avut ocazia de a lucra mulți ani împreună în cadrul diplomației române. Dispariția prematură a lui George Ciamba mă întristează nespus” – a anunțat și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pe Twitter.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate