Uniunea Europeană a prelungit cu încă șase luni sancțiunile impuse Rusiei pentru rolul său în conflictul din estul Ucrainei, transmite dpa.
Sancțiunile au fost adoptate pentru prima dată în iulie 2014, ca răspuns la anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea și la sprijinul acordat separatiștilor pro-Moscova din estul țării.
De atunci, măsurile restrictive au fost extinse în mod regulat, cea mai recentă prelungire fiind în vigoare până pe 31 ianuartie 2022.
Uniunea Europeană a legat reducerea sancţiunilor de progrese în implementarea acordurilor de la Minsk, care presupun încetarea necondiţionată a focului şi retragerea armamentului greu de către ambele părţi de pe linia frontului din estul Ucrainei.
Sancţiunile UE vizează sectorul financiar, industriile de energie şi apărare din Rusia, împiedicând accesul băncilor pe pieţele UE şi limitând anumite importuri.
Separat, sunt în vigoare sancţiuni care vizează schimburile comerciale cu peninsula Crimeea şi Sevastopol.
UE a pus în funcţiune trei dispozitive de sancţiuni după anexarea Peninsulei Crimeea: interzicerea oricărei investiţii în Crimeea şi Sevastopol, o listă neagră de personalităţi şi companii acuzate de participare la destabilizarea Ucrainei şi sancţiuni economice care vizează bănci, întreprinderi din domeniul apărării şi companii petroliere ruse. UE interzice de asemenea investiţiile financiare în Rusia.
Măsurile au ca scop să constrângă Rusia să renunţe la activităţile sale de destabilizare în Ucraina.
Liderii UE i-au cerut recent Moscovei să dea dovadă de „un angajament mai constructiv” şi „să înceteze acţiunile sale contra UE şi ţărilor din vecinătatea sa”. Ei s-au declarat „gata să reacţioneze în mod ferm şi coordonat la orice nouă activitate răuvoitoare, ilegală şi perturbatoare din partea Rusiei, utilizând deplin toate instrumentele de care UE dispune”.