vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAgenda ZileiSesizare la CCR: ONG-urile nu trebuie excluse din administrarea ariilor protejate

Sesizare la CCR: ONG-urile nu trebuie excluse din administrarea ariilor protejate

Grupul parlamentar al USR a iniţiat, cu sprijinul PNL, o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea OUG 75/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului. 

Sesizarea conţine o listă de argumente pentru care legea nu este constituţională şi aduce un prejudiciu naturii din România. 

„Ordonanţa de Urgenţă 75/2018 a fost aprobată de Guvern în iulie 2018 şi a schimbat legislaţia ariilor naturale protejate în sensul eliminării noţiunii de custode, îndepărtării organizaţiilor neguvernamentale din administrarea ariilor şi preluării ariilor protejate de către Agenţia Naţională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate, o instituţie aflată în organizare. Legea de aplicare a OUG pune în pericol buna desfăşurare a proiectelor organizaţiilor care administrează, cu succes şi din resurse proprii, arii naturale protejate”, au anunțat reprezentanții USR. 

Cei de la USR nu își explică regimul de urgenţă al unei astfel de măsuri şi nu face obiectul unei ordonanţe de urgenţă. De asemenea, legea nu vine cu măsuri tranzitorii în cazul ariilor protejate din care organizaţiile neguvernamentale au fost eliminate, iar neclaritatea actului normativ pune în pericol derularea contractelor de custode până la ajungerea la termen, explică parlamentarii USR. 

„Legea nu aduce un argument pentru eliminarea organizaţiilor neguvernamentale din administrarea ariilor, din moment ce tot ANANP a făcut o evaluare a acestora la sfârşitul anului 2017 şi a concluzionat că fac o treabă bună şi foarte bună”, spun USR-iștii.  

Potrivit USR, dreptul fundamental la un mediu curat şi sănătos nu este respectat prin adoptarea acestei legi care creează o stare de pericol asupra integrităţii ariilor naturale protejate prin naşterea unui vid legislativ. 

„În ciuda evidentei incapacităţi din partea ANANP să gestioneze toate ariile naturale protejate din România şi a pericolului care planează asupra proiectelor în derulare în prezent, OUG 75 a trecut de Parlament prin voinţa celor care îşi doresc să vadă parcări în locul arborilor. Specialiştii sunt trimişi la plimbare, politrucii au liber la angajări, de acum vorbim despre ariile neprotejate ale României”, a declarat senatorul USR Allen Coliban, membru în Comisia pentru mediu. 

Peste jumătate dintre ariile naturale protejate nu au administrare deloc, iar ANANP şi-a propus preluarea în bloc a ariilor, deşi este o agenţie nou-înfiinţată, fără specialişti. Sesizarea a fost iniţiată de grupul USR şi semnată de parlamentari PNL.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate