vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAdministrație publicăNicușor Dan: Adoptarea Codul Administrativ nu trebuie făcută prin OUG

Nicușor Dan: Adoptarea Codul Administrativ nu trebuie făcută prin OUG

Adoptarea Codul Administrativ stârnește în continuare reacții, mai ales că se pare că, PSD își face în continuare jocurile. Aceștia vor să își consolideze cât mai mult puterea la nivel local pentru ca la următoarele alegeri să poată controla totul cât mai bine.  

Deputatul USR Nicuşor Dan este de părere că cel mai important act privind administraţia publică – Codul administrativ – să fie aprobat prin OUG de către Guvern. 

„Ca formă, pentru o lege aşa importantă care reglementează tot ce înseamnă administraţie publică în România, este nepotrivit ca această reglementare să fie dată prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie să avem o dezbatere în Parlament. Nu înţelegem care este urgenţa, probabil continuă starea de ilegalitate la cele 22 de companii municipale din Bucureşti, care în situaţia în care OUG trece şi deciziile cu privire la patrimoniu pot fi luate cu majoritate simplă pot fi introduse în legalitate de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General”, a declarat Nicuşor Dan. 

Codul administrativ a fost adoptat de Parlament, în urmă cu un an și a sesizat cinci probleme mari. 

„Prima problemă mare este majoritatea simplă şi nu de două treimi cu care se iau deciziile cu privire la patrimoniu, mai puţin transferul de drept de proprietate – exemplu tipic cele 22 de companii municipale ale doamnei primar Firea în care a reuşit să angajeze câteva mii de angajaţi. Acest lucru nu e bun pentru că duce la o instabilitate administrativă. (…) A doua chestiune – delegarea de atribuţii – primarul nu mai semnează. Sunt în situaţia în care primarul are cea mai mare putere, vrea să dea un act cu potenţialul de a fi ilegal, pune presiune pe director, directorul semnează şi primarul nu răspunde”, a mai spus Nicușor Dan.

A treia chestiune – pensiile speciale care rămân exact cum au fost, în forma pe care Parlamentul a aprobat-o în urmă cu un an. Vestea bună este că Guvernul face un pas înapoi în ceea ce priveşte chestiuni de legalitate – statutul prefectului. Prefectul conform Constituţiei este cel care verifică legalitatea emiterii actelor administrative, în legea votată cu un an în urmă prefectul devenea politic. 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate