vineri, septembrie 29, 2023
AcasăDezvăluiriAdrian Câciu, ministrul Finanțelor, a fost agent de influență pentru chinezii de...

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a fost agent de influență pentru chinezii de la Huawei în proiectul 5G

Actualul ministru al Finanțelor din partea PSD, Adrian Câciu, a publicat în 2020 un articol și a dat un interviu în care pledează cauza Huawei, compania chineză interzisă de la licitația pentru rețelele 5G în România, dezvăluie G4Media. Unul dintre articole este marcat cu semnul de publicitate. În declarația de avere, Câciu scrie că a încasat 25.700 de lei de la o firmă de Relații publice, McCann PR, iar într-un interviu la B1 TV a spus că ”nu cred că am făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu”.

Articolele în care Câciu, pe atunci analist financiar, pleda cauza Huawei au apărut în plină campanie de lobby a firmei chineze împotriva unui proiect de lege care excludea compania de la licitația pentru rețeaua 5G din România.

Iată ce spunea, contra-cost, actualul ministru Câciu în favoarea firmei chineze care avea să fie exclusă de la licitația pentru atribuirea licenței 5G.

România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop subliminal ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale, acțiune nedovedită însă”.

Și, dintr-o perspectivă juridică și comercială, evident că Huawei poate solicita daune României la un tribunal internațional. Rămân totuși la opinia că o astfel de lege nu va exista, iar daca va exista va fi declarată neconstituțională”.

fragment din articolul publicitar

Nici un furnizor de tehnologie, mai ales tehnologie 5G, fie acesta Huawei, Nokia sau Eriksson nu va fi îndepărtat din competiție pe criteriul țării din care provine capitalul. Nici un furnizor de soluții tehnologice nu va fi exclus în viziune europeană fie acesta rezident al Uniunii sau nu. Uniunea Europeană va rămâne deschisă tuturor companiilor care respectă normele și standardele europene. Așa va trebui să fie și România”.

fragment dintr-un alt articol publicitar comandat de Huawei și apărut în EvZ (15 sept.2020)

În declarația de avere a lui Adrian Câciu, pentru anul 2020 apare un venit de 25.700 de lei din drepturi de autor de la McCann Profesional. McCann este agenția de Relații publice care s-a ocupat de promovarea Huawei în România, potrivit PaginadeMedia.ro.

fragmente din ultima declarație de avere a ministrului Finanțelor Adrian Câciu (colaj)

România a exclus de facto Huawei de la licitația 5G printr-o lege promulgată în iunie 2021, la fel cum au făcut și alte state aliate NATO precum SUA, Marea Britanie ori Franța, deoarece există rapoarte care demonstrează că firma chineză ar fi controlată de statul chinez și s-ar fi implicat în activități de spionaj.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate