vineri, iulie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiAEP: Bolnavii de COVID-19 vor putea cere urnă mobilă la alegeri

AEP: Bolnavii de COVID-19 vor putea cere urnă mobilă la alegeri

Bolnavii de COVID-19, atât cei aflați în carantină sau izolare, cât şi cei din spitale – vor putea vota la alegerile locale folosind urna mobilă, a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a declarat Mituleţu-Buică citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, condiţii speciale ar fi create doar pentru persoanele care se află la terapie intensivă, pentru că acolo se află un mediu diferit şi va trebui să fie purtat combinezonul acela şi luate toate măsurile de siguranţă.

„În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secţii din spitale sau la domiciliul acestor persoane”, a mai spus șeful AEP.

Bolnavii de COVID-19, cu urnă mobilă. Șeful AEP speră că regulile vor fi respectate

„Dacă regulile sunt respectate de către toţi participanţii la evenimentele electorale… Şi vorbim, o dată, de campania electorală – dacă reprezentanţii partidelor vor purta măşti, se vor dezinfecta în continuu, pentru a nu răspândi acest virus, iar cetăţenii, de partea cealaltă, vor purta măşti la evenimentele electorale sau în contactul cu reprezentanţii partidelor, cu candidaţii”, a mai spus președintele AEP.

Potrivit lui, dacă, atât cetăţenii care se prezintă la vot, cât şi ceilalţi participanţi, membrii birourilor electorale, vor respecta toate regulile pe care autoritățile le-au stabilit şi le vor stabili în continuare pentru aceste alegeri, lucrurile nu ar trebui să ducă la o creştere a riscului de răspândire a pandemiei.

Acesta afirmă că vor fi asigurate materiale de protecţie pentru personalul secţiilor de votare: măşti, dezinfectanţi şi mănuşi.

„Întreg circuitul va fi organizat de la intrarea în clădirea în care îşi are sediul secţia de votare până la secţia de votare, pentru a nu răspândi acest virus. La intrarea în secţia de votare, cetăţeanul se va prezenta la operatorul de calculator. Bineînţeles, purtând mască şi dezinfectându-se”, mai spune Constantin-Florin Mituleţu-Buică..

Acesta afirmă că se va face o identificare de trei secunde în faţa operatorului de calculator căruia i-a prezentat actul de identitate. După identificare şi permisiunea de a-şi exercita dreptul la vot, potrivit operaţiunilor din acest sistem informatic, se prezintă la preşedintele secţiei de votare sau la persoana desemnată în acest sens la nivelul secţiei de votare.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate