joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiALDE iese de la guvernare. Se „pupă” cu Pro România

ALDE iese de la guvernare. Se „pupă” cu Pro România

ALDE iese de la guvernare, acest lucru urmând să fie decis în forurile de conducere ale ALDE, urmând ca miniştrii susţinuţi de acest partid să îşi dea demisia în prima şedinţă de guvern. 

Decizia de a ieşi de la guvernare a survenit după ce PSD nu a susţinut cererea ALDE vizând o restructurare guvernamentală şi un nou program de guvernare. Totodată, liderul ALDE, Călin Popescu -Tăriceanu, se retrage din cursa pentru alegerile prezidenţiale pentru că social-democraţii care l-ar fi votat în cazul unui candidat unic al PSD-ALDE nu o vor mai face.

Mai mult, Tăriceanu va lăsa vacantă funcţia de preşedinte al Senatului la începutul sesiunii parlamentare. 

ALDE iese de la guvernare. Se „pupă” cu Pro România

ALDE şi PRO România vor constitui o alianţă electorală pentru alegerile prezidenţiale, ALDE fiind dispus să îl susţină logistic pe candidatul independent Mircea Diaconu în cursa pentru Palatul Cotroceni. 

Problema este pentru ALDE că și în această alianță va fi vioara a doua, cei din Pro România fiind cei mai numeroși, dar și care stau mai bine în sondaje. Așa că oricum ar juca aceste cărți ALDE pierde, poate câștiga însă pe partea în care este într-o alianță în care partenerul este mai apropiat ca mărime față de ceea ce însemna în parteneriatul PSD-ALDE. 

Liberalii vor moțiune de cenzură 

Potrivit lui Ponta, liderul liberalilor face un joc ascuns, ieşind cumva să o sprijine pe Viorica Dăncilă, prin depunerea unei moţiuni de cenzură. 

„Cred că domnul Orban ori face un joc ascuns pe care nu-l înţelegm noi, are vreun blat ceva, ori a vorbit aiurea. De ce să faci moţiune de cenzură, din moment ce Guvernul trebuie să vină să ceară votul pentru restructurare? 45 de zile – timp în care trebuie să vină pentru vot. Dacă au 234 de voturi – nu de la PRO România -, pot să continue. Poate fac o restructurare atât de bună, încât o să ne convingă şi o să-i susţinem. Domnul Orban, din câte ştiu eu, nici nu e parlamentar. Cred că a ieşit cumva, aşa, s-o sprijine pe doamna Dăncilă şi nu înţeleg de ce”, a declarat Ponta.  

Cu câteva ore înainte, Ludovic Orban anunța că PNL a luat astăzi în dezbatere situaţia politică şi a luat decizia depunerii unei moţiuni de cenzură, cu atât mai mult cu cât este din ce în ce mai probabilă destrămarea coaliţiei de guvernare şi retragerea unui partid din coaliţia de guvernare.

„Practic, am decis să demarăm imediat, după decizii, procedurile privitoare la moţiunea de cenzură şi am mandatat liderii grupurilor parlamentare să demareze consultări cu liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul României. Evident, mai puţin grupurile parlamentare ale PSD. Obiectivul fundamental al PNL, afirmat în repetate rânduri, este acela de a pune capăt cât mai repede posibil acestei guvernări toxice, care face un rău imens României”, a declarat Orban. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate