marți, ianuarie 31, 2023
AcasăAgenda ZileiAlegerea primarului în două tururi, noua misiune PMP

Alegerea primarului în două tururi, noua misiune PMP

Alegerea primarului în două tururi este noua misiune a Partidului Mișcarea Populară, a declarat preşedintele formaţiunii, Eugen Tomac. PMP va depune săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor, listele cu peste un milion de semnături adunate de la cetăţenii din întreaga ţară care susţin iniţiativa. 

„Vreau să le mulţumesc celor peste un milion de români care au semnat pentru revenirea alegerii primarului în două tururi. Peste 3.000 de membri ai PMP, timp de jumătate de an au promovat această campanie pe care partidul nostru a iniţiat-o, pentru că noi credem că este foarte important ca un subiect precum alegerile locale să nu rămână doar un subiect la discreţia partidelor politice. Am văzut în 2012, în 2016, primari aleşi sub 10% din numărul total de alegători care gestionează resursele unei comunităţi. Pentru că noi credem că cea mai corectă soluţie pentru români este revenirea la alegerea în două tururi pentru primari, am iniţiat această campanie”, a afirmat Eugen Tomac, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PMP. 

Legea cu privire la alegerea primarilor în două tururi, propusă de PMP, a fost adoptată, ce-i drept tacit, în Senat, încă din mai 2016.

„Acum vom merge cu cele un milion de semnături la Parlament pentru a le cere şi deputaţilor să voteze revenirea la alegerea primarului în două tururi. Sigur că, cunoaştem care sunt opţiunile publice cu privire la alegerea primarului în două tururi, însă faptul că există parlamentari din arcul guvernamental care susţin revenirea la alegerea primarului în două tururi ne face să fim optimişti în ceea ce priveşte demersul pe care PMP l-a iniţiat. Chiar dacă în comisiile de specialitate lucrurile nu au stat atât de grozav tragem speranţă că în plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde trebuie să se dea ultimul vot, vom primi un vot de încredere”, a mai spus Tomac. 

Potrivit acestuia, în cazul în care celelalte partide politice parlamentare vor ignora mesajul transmis de peste un milion de români, mesajul acestora nu va rămâne doar în Parlament. 

„În cazul în care Parlamentul va trata cu indiferenţă acest mesaj vom transmite acest mesaj politic primit de la peste un milion de cetăţeni preşedintelui României. Preşedintele României are, în baza articolului 90 din Constituţie, această prerogativă, după consultarea Parlamentului poate cere poporului să-şi exprime prin referendum voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Şi noi credem că revenirea la alegerea primarului în două tururi este un subiect de interes naţional. Vom transmite acest mesaj preşedintelui României cu rugămintea de a convoca un referendum pe 26 mai odată cu alegerile europarlamentare pe acest subiect, dacă, trebuie sau nu, să revenim la două tururi”, a spus Tomac. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate