marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiTrădările lui Călin Popescu Tăriceanu

Trădările lui Călin Popescu Tăriceanu

În ultimul an, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, își anunță tot mai des, oficial și neoficial, intenția de a candida anul următor pentru postul de președinte al României.

Pentru a avea o șansă credibilă de a deveni cel de-al cincilea președinte al României de după Revoluția din 1989, Călin Popescu Tăriceanu are nevoie de susținerea PSD. Din acest motiv Liviu Dragnea, șeful social-democraților, are și o dispută cu o parte importantă din membrii partidului. Multe dintre organizațiile PSD nu vor ca partidul să sprijine candidatul altei formațiuni, ci doresc să aibă propriul candidat, iar Liviu Dragnea este cel mai contestat personaj politic din țară.

Aceste idei au fost subliniate și de fostul preşedinte Traian Băsescu. El a declarat, sâmbătă seară, că liderul ALDE ar putea fi un contracandidat ”onorabil” pentru Klaus Iohannis, dacă ar avea susţinerea PSD. Fără aceasta, însă, Tăriceanu ”se va prăbuşi”.

Traian Băsescu a fost întrebat, sâmbătă seară, la România TV, dacă consideră că Legea offshore ar putea duce la destrămarea Alianţei PSD – ALDE şi a negat. ”Cred că europarlamentarele îi prind împreună ”, a spus Băsescu.

Băsescu crede că Tăriceanu va trada PSD-ul

Acesta a afirmat că ”politicianul care şi-a trădat toţi partenerii este Călin Popescu Tăriceanu”, acesta urmând să rupă alianţa cu social-democraţii la alegerile prezidenţiale.

”Cred că-şi dă seama că nu are nicio şansă. El ar putea avea şanse să fie un partener onorabil pentru Iohannis dacă ar avea susţinerea PSD. Dar PSD nu poate concepe să nu aibă candidat, chiar ştiind că pierd. Ar fi prea umilitor pentru un partid de dimeniunile PSD să nu aibă candidat, deci nu cred că-l va accepta pe Tăriceanu. El are opţiuni de încredere şi opţiuni de vot tocmai pentru că este aliatul PSD şi unii PSD-işti îl girează cu încredere. Când se vor despărţi, să-l vedeţi pe Tăriceanu ce se prăbuşeşte la încredere”, a mai spus Băsescu.

Trădările lui Tăriceanu

  • A înșelat PNL-ul încă din anii de după Revoluție

Tăriceanu și-a început trădările politice imediat după Revoluție. În prima legislatură după Revoluția din decembrie 1989, a fost deputat de Arad pe listele PNL (1990-1992), îndeplinind în această calitate funcția de membru în Comisia economică și în Comisia pentru învățământ, știință, tineret, sport a Camerei Deputaților. Însă, în 1992 vrea să fie primar al Capitalei, iar PNL-ul nu îl susținea. Așa că Tăriceanu a candidat fără succes, sub sigla formațiunii „Noul PNL”, la funcția de primar al municipiului București. În anul 1993 revine în cadrul PNL, îndeplinind funcția de vicepreședinte al PNL (1993-2004).

  • L-a păcălit pe Băsescu

Cabinetul Tăriceanu a anunțat că intenționează să-și dea demisia în 7 iulie 2005, cu scopul de a provoca alegeri anticipate. Intenția demisiei a fost cauzată de respingerea de către Curtea Constituțională a unui pachet de legi pentru reforma justiției. Alegerile anticipate au fost dorite de președintele Traian Băsescu încă de la victoria sa în alegerile din 2004. După această decizie, Tăriceanu și Băsescu nu s-au mai înțeles, iar actualul șef al ALDE a ajuns chiar să guverneze împreună cu UDMR și PSD, adversarii din alegerile din 2004.

  • A mai trădat o dată PNL-ul

În 20 martie 2009 pierde funcția de președinte al PNL cu 546 de voturi față de cele 873 de voturi ale contracandidatului său Crin Antonescu. Acest lucru l-a făcut pe Tăriceanu să abandoneze PNL-ul și să-și înființeze propriul partid care acum a ajuns integrat în ALDE, formațiune care reunește și resturi din fosta creație a lui Dan Voiculescu, Partidul Conservator.

  • A mai încercat să fie primul om în stat

Tăriceanu a mai încercat în 2014 să ajungă la Cotroceni. El și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2 noiembrie. Ocupă poziția a treisprezecea pe buletinul de vot.[13]

Conform rezultatelor finale ale alegerilor pentru președinția României din noiembrie 2014, candidatul Popescu-Tăriceanu, Călin a obținut în primul tur de scrutin (organizat în ziua de duminică, 2 noiembrie 2014) un număr de 508.572 voturi din numărul total de 9.723.232, terminând pe locul 3 din 14, cumulând circa 5,36% din toate voturile exprimate și validate.

Citește și:

Fiul vitreg al lui Meleșcanu, pus de tată consul al României la Strasbourg

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate