sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiAlegeri CSM: După ce s-a autopropus ca șef, Bogdan Mateescu a fost...

Alegeri CSM: După ce s-a autopropus ca șef, Bogdan Mateescu a fost votat președinte interimar, iar procurorul Nicolae Solomon a fost ales vicepreședinte

Judecătorul Bogdan Mateescu, actualul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost votat, joi, interimar în această funcție, iar procurorul Nicolae Solomon a fost ales vicepreședinte al CSM

Votul din plen, în cazul președintelui CSM, a fost exprimat pentru situaţia în care Secţia pentru judecători nu reuşeşte până în data de 6 ianuarie, atunci când expiră mandatul lui Mateescu în funcţia de preşedinte, să se întrunească şi să vină cu o nouă propunere pentru şefia CSM. Asta înseamnă că talibanul Mateescu, cel care a făcut zilele astea praf imaginea Justiției românești, va conduce CSM și după 6 ianuarie, până când un alt candidat va reuși să obțină majoritatea voturilor.

Bogdan Mateescu s-a autopropus, joi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, să fie președinte interimar al instituției după ce candidaturile judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag au fost respinse tot joi.

Andrea Chiș și Gabriela Baltag i-au cerut demisia actualului șef CSM pentru că s-a autopropus interimar, dar nu a votat niciuna din candidate.

De menționat că judecătoarele Chiș și Baltag nu au votat pentru excluderea din magistratură a judecătorului Dănileț, nefiind în tabăra talibanilor Savonea, Mateescu, Marcu, Ghena și Țânț, autorii linșajului juridic la care a fost supus judecătorul Cristi Dănileț.

Pe ordinea de zi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de joi s-a aflat punctul privind alegerea noii conduceri – preşedintele şi vicepreşedintele.

Săptămâna trecută, Nicolae-Andrei Solomon a fost desemnat de Secţia pentru procurori a CSM drept candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea – Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ – Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Din CSM fac parte procurorii Codruţ Olaru – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac – Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Victor Alistar şi Romeu Chelariu au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate