sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiAngajaţii Nestle Timişoara vor protesta, mâine, în fața fabricii

Angajaţii Nestle Timişoara vor protesta, mâine, în fața fabricii

Angajaţii Nestle Timişoara vor protesta în fața fabricii, începând de luni după-amiaza, la poarta fabricii din localitate, aceştia fiind nemulţumiţi de refuzul companiei de a da curs cererilor sindicatului privind acordarea pachetelor sociale compensatorii, au anunțat reprezentanții Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. 

„Prin atitudinea lor, oficialii Nestle au demonstrat că românii sunt muncitori de mâna a doua, în condiţiile în care după închiderea unor unităţi similare din Occident, pachetul compensatoriu a reprezentat 50 de salarii compensatorii, indiferent de vechime. Pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani s-a mai adăugat o pensie viageră reprezentând 80% din salariul brut. De ce muncitorii români să fie discriminaţi, iar oferta primită să reprezinte maximum 13 salarii pentru angajaţii cu peste 20 de ani vechime în fabrică?”, au afirmat oficialii FSIA.

Aceștia spun că, este o bătaie de joc la adresa muncitorului român, un şantaj practicat de o multinaţională care ne tratează ca pe sclavi, în comparaţie cu angajaţii ei din Occident.

„Motivaţia pentru oferta făcută de conducerea Nestle cum că suntem în România şi nu se pot acorda salarii compensatorii ca în Occident, este o bătaie de joc”, subliniază documentul citat. 

Situaţia angajaţilor Nestle Timişoara, dar şi comportamentul reprezentanţilor concernului elveţian în România, au fost aduse la cunoştinţa Uniunii Internaţionale a lucrătorilor din Alimentaţie, Agricultură, Hoteluri, Restaurante, Catering şi Tutun, (IUF), organizaţie internaţională la care FSIA – Sindalimenta este membră şi care a decis să sprijine mişcările de protest ale muncitorilor români. 

„De asemenea, IUF a solicitat companiei NESTLE întrunirea de urgenţă a Comitetului European de Întreprindere (EWC), la care a participat şi vicepreşedintele sindicatului, membru al acestui organism. Cerinţele angajaţilor Nestle au fost prezentate la Geneva. FSIA-Sindalimenta a solicitat IUF adoptarea unei măsuri generale, în situaţia închiderii definitive a unor companii, care să permită acordarea angajaţilor de drepturi sociale egale, indiferent de ţara europeană în care a aceasta a funcţionat. O mare parte a celor prezentate s-au dorit a fi discutate şi cu ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, dar dezinteresul manifestat de către acesta lasă de dorit”, mai spun sindicaliștii. 

Compania elveţiană Nestle avea în România doar fabrica de la Timişoara, fiind afectaţi de închidere aproape patru sute de angajaţi. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate