82.000 de tablete cu internet plătit pentru doi ani sunt gata să plece către școlile care încep şcoala în scenariul roşu, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.
„Sunt deja 82.000 de tablete gata să plece către unităţile de învăţâmânt care se află în scenariul roşu. Avem un operator economic care a câştigat licitaţia realizată de către ONAC. Tabletele pe care le-am achiziţionat sunt conectate la internet şi cu internetul plătit pentru doi ani de zile”, a spus Anisie.
Școlile pot achiziţiona echipamente electronice care să asigure buna desfăşurare a orelor online, pe care le pot deconta din fonduri europene.
„Fiecare unitate de învăţâmânt, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) sau cu autoritatea publică, poate să facă achiziţii care să fie decontate pe fonduri europene. Guvernul României a alocat 175 de milioane de euro pentru achiziţii de echipamente electronice, echipamente sanitare, dar şi containere sanitare, acolo unde sunt unităţi de învăţâmânt care nu au toaletele în interiorul unităţii”, a declarat Monica Anisie.
Necesarul de profesori pentru anul şcolar 2020 – 2021 este asigurat la acest moment, iar conţinutul lecţiilor de la clasă rămâne şi la latitudinea cadrelor didactice.
„Necesarul de profesori este asigurat de fiecare IŞJ şi de către unităţile de învăţâmânt. În momentul în care există un cadru didactic care nu mai poate continua activitatea în şcoală, fiecare inspectorat şcolar face solicitare la Ministerul Educaţiei şi noi vom asigura cadrul legislativ în aşa fel încât să se poată face lecţii cu profesori suplinitori. Programa şcolară prevede formarea de competenţe cheie. Ceea ce reprezintă conţinuturi, acestea sunt şi la latitudinea cadrului didactic. Totul este ca la finalul anului şcolar să fie atinse toate competenţele, nu neapărat să fie realizate toate conţinuturile. Competenţele sunt importante”, a afirmat Anisie.
Tăriceanu cere amânarea începerii școlii
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, îi cere premierului Ludovic Orban amânarea începerii şcolii până după alegerile locale şi elaborarea de protocoale pentru situaţiile când clase sau şcoli vor deveni focare de infecţie cu noul coronavirus.
„Ludovic, te joci cu focul! Toţi (părinţi, elevi şi dascăli) vedem haosul în care vrei să înceapă şcoala! În loc să vezi şi să recunoşti acest lucru, insişti să ne trimiţi copiii la cursuri în condiţii de insecuritate. Petreci mai mult timp în campanie electorală decât să te gândeşti la soluţii pentru şcoală şi ne spui să ne trimitem copiii la şcoală pe riscul nostru. Păi, dacă îi trimitem pe riscul nostru şi voi nu faceţi nimic, la ce naiba mai avem nevoie de guvernul vostru? Te simţi pe cai mari pentru că ai reuşit să cumperi câţiva parlamentari ca să scapi de moţiune? Nu te simţi, pentru că nu vei putea să cumperi 10 milioane de părinţi, elevi şi dascăli şi nu vei scăpa de furia lor dacă vei continua să-ţi baţi joc de felul în care începe şcoala”, a scris Tăriceanu pe Facebook.
Acesta vrea și suspendarea campaniei electorale până când guvernanţii organizează începerea şcolilor în siguranţă.
„Îţi mai spun încă o dată: amână începerea şcolilor până după alegerile locale. Luaţi-vă nişte timp ca să vă organizaţi mai bine. Aduceţi măştile pentru cei care au nevoie. Asiguraţi-vă că în toate şcolile există apă şi săpun, ca să nu zic de dezinfectant. Faceţi protocoale clare pentru situaţiile când clase sau şcoli vor deveni focare. Spuneţi-le părinţilor ce au de făcut dacă li se va infecta copilul. Şi dacă ţi-e frică de faptul că ceilalţi vor lua un avans în alegeri, putem merge până la a suspenda campania electorală ca să vă dăm şansa de a organiza cum trebuie ziua de 14 septembrie. Este un sacrificiu perfect acceptabil pentru noi dacă voi vă apucaţi, în sfârşit, de treabă”, a adăugat Tăriceanu.