sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda Zilei„Arhimede” bagă la închisoare doi profesori și o contabilă

„Arhimede” bagă la închisoare doi profesori și o contabilă

Concursul de matematică pentru elevi „Arhimede” bagă la închisoare doi profesori și o contabilă. Astfel că, cei au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la închisoare cu executarea pedepsei şi plata unor daune de 7 milioane de lei.

Cei doi profesori și contabila au fost condamnați pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, în legătură cu organizarea concursului de matematică pentru elevi „Arhimede”. 

Petruş Alexandrescu, profesor şi membru în conducerea Asociaţiei Arhimede, a fost condamnat la 7 ani închisoare şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică pe o durată de 3 ani, după executarea condamnării. 

Georgeta Alexandrescu (profesor) a primit 5 ani închisoare cu executare, iar Cristina Grezi (contabil) a fost condamnată la 6 ani şi 7 luni închisoare cu executare. 

Cei trei sunt obligați să plătească o sumă de aproape 7 milioane de lei către statul român după cum urmează:

  • 2.983.388 lei reprezentând prejudiciul din evaziunea fiscală – Petruş Alexandrescu în solidar cu Asociaţia Arhimede;
  • 2.552.474 lei cu titlu de despăgubiri civile – Petruş Alexandrescu în solidar cu Asociaţia Arhimede şi Cristina Grezi;
  • 1.444.383 lei cu titlu de despăgubiri civile – Petruş Alexandrescu în solidar cu Georgeta Alexandrescu şi Asociaţia Arhimede. 

Judecătorii au mai dispus confiscarea sumelor de 95.443 lei de la Petruş Alexandrescu şi 23.967 lei de la Georgeta Alexandrescu (sume obţinute din infracţiunea de delapidare), potrivit Agerpres. 

Tribunalul București a hotărât menţinerea sechestrului pe sumele de bani, bunuri mobile, imobile şi conturi bancare aparţinând inculpaţilor Petruş Alexandrescu, Georgeta Alexandrescu, Cristina Grezi şi Asociaţia Arhimede. 

Cum funcționa sistemul de evaziune fiscală 

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au efectuat, în urmă cu doi ani, percheziţii în Capitală şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese. Ancheta procurorilor viza în principal activitatea Asociaţiei Arhimede, care se ocupa cu organizarea de cursuri şi concursuri şcolare. 

Organizatorii concursului naţional de matematică „Arhimede” şi-au însuşit fondurile din taxele de înscriere plătite de elevi, nu au achitat impozite la bugetul de stat şi au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive, susțineau anchetatorii. Se pare că acuzații au perceput de la elevi taxe de participare, pe care le-au înregistrat însă în contabilitate ca fiind „taxe de sponsorizare”. 

Reprezentanţii Asociaţiei Arhimede erau acuzaţi că au înregistrat în contabilitate în mod nereal sume de bani reprezentând „taxe cursuri” şi „taxe concurs”, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, ca fiind „taxe de sponsorizare” şi „cotizaţii membru”, atribuindu-le în aparenţă un caracter legal.

Sumele provenite din taxa de participare la concurs, în valoare de 25 lei pe elev, erau colectate de Petruş şi Georgeta Alexandrescu, prin intermediul unor cadre didactice sau prin comitetele de părinţi, fără a elibera chitanţă. Prejudiciul total în acest caz calculat de procurori se ridică la aproximativ 3,14 milioane de euro. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate