joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiAsasinatul cu bombă din Arad: Procurorul de caz a schimbat încadrarea juridică...

Asasinatul cu bombă din Arad: Procurorul de caz a schimbat încadrarea juridică în infracțiunea de omor calificat cu premeditare

Procurorul de caz din dosarul exploziei autoturismului în care se afla omul de afaceri arădean Ioan Crișan, a schimbat încadrarea juridică a faptei din infracțiunea de omor în cea de omor calificat cu premeditare, se anunță într-un comunicat al Parchetului general.

”Referitor la cauza având ca obiect explozia unui autoturism în parcarea unui magazin din Arad în dimineața zilei de 29.05.2021, Biroul de informare și relații publice este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele informații privind stadiul anchetei:

  • Cercetările se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat cu premeditare, în urma exploziei decedând o persoană de sex masculin.
  • În cursul zilei de ieri, a fost finalizată cercetarea la fața locului.
  • Procurorul de caz a dispus realizarea mai multor lucrări criminalistice (expertize și constatări) din multiple specialități, raportat la natura complexă a aspectelor care sunt investigate.
  • În cauză au fost audiate mai multe persoane, în continuare fiind efectuate activități de urmărire penală în ritm continuu și susținut”

Asta înseamnă că anchetatorii au deja convingerea, bazată pe dovezi solide, că explozia în urma căreia și-a pierdut viața omul de afaceri Ioan Crișan a fost un asasinat comis prin detonarea de la distanță a unei unei bombe plasate în mașină, așa cum se putea intui deja, și cum am arătat și noi anterior, din primele imagini și informații de la fața locului.

Serviciul Român de Informații a anunțat că participă la această investigație excluzând însă, de la început, ipoteza unui atentat terorist.

Asasinatul este primul de acest tip reușit în România post-decembristă, tentativele similare de până acum fiind dejucate din vreme de autorități.

Ioan Crișan, victima atentatului, avea 66 de ani și era patronul societăților Crimatex SRL și Primatex SRL din localitatea Iratoşu, județul Arad.

El deţinea una dintre puţinele ferme de somn răpitor african din Europa de Est, amenajată de mai mulţi ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situată la câţiva kilometri de municipiul Arad. Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate de zeci de tone de peşte. De asemenea, omul de afaceri amenajase special un bazin pentru creșterea crocodililor în vederea comercializarii cărnii acestora și adusese deja anul trecut două exemplare la ferma sa piscicolă, pentru a vedea cum se acomodează.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate