marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiAu primit, dar au și șantajat: Guvernul putinistului Viktor Orban primește încă...

Au primit, dar au și șantajat: Guvernul putinistului Viktor Orban primește încă 4 bombardiere Gripen de la Suedia în schimbul votului pentru NATO

Ungaria a anunţat vineri că va achiziţiona patru avioane de luptă de la Suedia, afişând o dorinţă de cooperare militară întărită, cu trei zile înainte de votul prevăzut în parlament pentru a permite acestei ţări nordice să adere la NATO, informează AFP.

Prim-ministrul ungar Vikor Orban, ultimul care barează calea Suediei către Alianţa Nord-Atlantică, a dezvăluit acest contract cu ocazia vizitei foarte aşteptate a omologului său suedez la Budapesta.

„Astăzi, am încheiat un acord pentru a adăuga patru avioane la flota noastră de avioane bombardiere Gripen a forţelor de apărare ungare”, alături de cele 14 deja exploatate în leasing, a declarat Viktor Orban într-o conferinţă de presă.

El a mai anunţat că a convenit cu partenerul său suedez şi asupra prelungirii contractului privind serviciile logistice legate de acest sistem militar, care urmează să fie extins în aşa fel încât să includă şi instruirea. Premierul a subliniat că s-a ajuns la un acord potrivit căruia Saab şi Institutul de Cercetare pentru Inovare în Domeniul Apărării vor deschide un centru de excelenţă centrat pe inteligenţa artificială.

Liderul naţionalist al Ungariei a salutat o „etapă importantă a unui lung proces (…) pentru reconstruirea încrederii”.

„Conversaţia a fost constructivă”, a estimat la rândul său prim-ministrul suedez Ulf Kristersson. „Nu suntem de acord asupra tuturor problemelor, dar suntem de acord să conlucrăm mai activ atunci când avem un teren de înţelegere”, a adăugat el.

Mai devreme în timpul zilei de vineri, Viktor Orban, care a alimentat luni de zile incertitudinea, a confirmat că Parlamentul Ungariei „îşi va da luni acordul final pentru tratatul” de aderare al Suediei la NATO.

Candidată din primăvara lui 2022, Suedia a avut un drum spre NATO mult mai anevoios decât era prevăzut.

Pentru a ocoli obstacolul ungar, guvernul suedez a trebuit să facă un gest şi să răspundă invitaţiei lansate în ianuarie de Viktor Orban, pentru a reînnoda legăturile, însă fără „negocieri” sau „exigenţe” asupra dosarului NATO, a precizat Stockholmul înainte.

Putinistul Orban, care se remarcă în cadrul UE ca singurul care a menţinut relaţii bilaterale strânse cu Kremlinul, şi-a dat de mai multă vreme acordul de principiu pentru candidatura suedeză, însă tărăgăna lucrurile.

Fragilizat de un scandal politic intern şi forţat în cadrul Uniunii Europene să se arate mai conciliant faţă de Ucraina, Orban se află de asemenea sub presiunea aliaţilor săi pentru a lăsa în final Suedia să beneficieze de acordul de apărare.

O delegaţie bipartizană de senatori americani în vizită la Budapesta, în urmă cu câteva zile, a îndemnat Ungaria să-şi îndeplinească angajamentele. Guvernul prorus al lui Orban a refuzat să o primească.

Viktor Orban a denunţat de mai multe ori atitudinea de „denigrare” a Suediei la adresa guvernului său, care este acuzat de derivă autoritară. Aceste îngrijorări cu privire la statul de drept şi corupţie au determinat Bruxellesul să îngheţe miliarde de euro din fondurile pentru Budapesta.

Ungaria a promis că nu va fi ultima ţară ce va da undă verde, însă în final ea a fost devansată de Parlamentul Turciei, care a aprobat în ianuarie aderarea Suediei la NATO, după 20 de luni de negocieri.

Șantajul a fost cheia. Și pentru turci, și pentru unguri

Viktor Orban a aplicat în cazul Suediei aceeași formulă de șantaj folosită de președintele turc Recep Tayyp Erdogan, care a amânat vreme de aproape doi ani semnarea tratatului de aderare a Suediei la NATO pe motive inventate. Motivul real al dictatorului turc a fost refuzul administrației americane de a livra Turciei avioanele de luptă F-16 și de a-i moderniza celelalte 80 de aeronave existente în flota aeriană. La scurt timp după ratificarea aderării Suediei la NATO, SUA au aprobat contractul pentru livrarea a 40 de avioane F-16 către Turcia, plus cel de modernizare pentru celelelate aeronave.

Ungaria, care avea deja în exploatare, în regim leasing, 14 bombardiere suedeze Gripen, ce urmează a intra în proprietatea Forțelor Aeriene Maghiare abia în 2026, intenționa să-și extindă flota cu alte aeronave noi, numai că întâmpina dificultăți. Prin urmare, a decis să șantajeze la drumul mare guvernul suedez până când, pus în fața perspectivei unui posibil conflict cu Rusia Teroristă, acesta din urmă a cedat și a fost de acord cu reluarea ”cooperării” militare cu Ungaria. Așa a apărut anunțul privind vânzarea către Ungaria a celor 4 bombardiere suedeze.

Desigur, putinistul autoritarist de la Budapesta a avut grijă să nege șantajul, susținând că acordul de apărare semnat cu Suedia nu a avut rolul decisiv în ratificarea aderării la acestei țări la NATO: „Acesta nu este un acord de afaceri, un business deal de tipul apartenenţă NATO contra aeronave Gripen”, a subliniat Orbán.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate