duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiAugustin Lazăr, audiat la CSM în 13 noiembrie

Augustin Lazăr, audiat la CSM în 13 noiembrie

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit pentru 13 noiembrie audierea procurorului general Augustin Lazăr, spun surse judiciare, citate de Agerpres. 

Audierea vine după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de revocare din funcţie a acestuia. 

Motivarea avizului Secţiei în cazul solicitării ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general ar urma să fie dată pe 21 noiembrie. 

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului. 

Tudorel Toader a anunţat miercuri că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. 

Toader a prezentat raportul privind activitatea managerială lui Augustin Lazăr.

„În temeiul prevederilor articolului 54, alineatul 4, coroborat cu articolul 51, alineatul 2, litera b din Legea 303/2004, cu modificările, completările ulterioare privind statutul judecătorilor şi procurorilor declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”, a anunţat Toader, la Ministerul Justiţiei. 

Raportul de evaluare, însoţit de propunerea de revocare a procurorului general, a fost transmis aseară către Secţia pentru procurori a CSM în vederea studierii, analizării şi elaborării avizului consultativ, precum şi preşedintelui României pentru a decide potrivit competenţelor legale ce îi revin. 

Tudorel Toader spune că faptele enumerate în raport sunt „de netolerat” într-un stat de drept, iar activitatea managerială a lui Lazăr contravine obligaţiilor constituţionale şi legale. Ce omite Tudorel Toader să spună și ce știe o țară întreagă este că faptele sale ca ministru sunt atât de sinistre că și studenților lui de la Iași li se par rușinoase.

„Considerăm că actele şi faptele enumerate în prezentul raport, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea managerială a domnului Augustin Lazăr contravine obligaţiilor constituţionale şi legale. În aceste condiţii, nu se mai poate susţine ocuparea în continuare şi exercitarea de către domnia sa a funcţiei de conducere din cadrul Ministerului Public. Toate elementele prezentate susţin gravitatea comportamentelor, mesajelor publice ale procurorului general, care, prin managementul realizat, a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional”, a susţinut Tudorel Toader. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate