marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiAustria reduce alocaţiile familiale pentru muncitorii străini

Austria reduce alocaţiile familiale pentru muncitorii străini

Lia Olguţa Vasilescu vrea tratament egal pentru toţi angajaţii europeni, după ce parlamentul Austriei a adoptat, zilele trecute, o reformă care ar putea reduce alocaţiile familiale pentru muncitorii străini.  Reforma, criticată de Comisia Europeană, ar putea duce la scăderea de la 172 de euro la 85 de euro a alocaţiei pentru copiii din România ai căror părinţi muncesc în Austria.

Ministrul Muncii din România a adresat o scrisoare adresată comisarului european pentru muncă, Marianne Thyssen, în care arată că „poziţia constantă a României este că muncitorii europeni beneficiază de tratament egal în statele membre unde muncesc”. 

Potrivit proiectului din Austria, adaptarea alocaţiilor familiale la costul vieţii din ţările unde trăiesc copiii angajaţilor. Ar putea fi afectaţi aproape 150.000 de copii, dintre care mulţi sunt români. Măsura a fost promisă în campania electorală de guvernanţii austrieci şi ar putea asigura Austriei economii de peste 100 de milioane de euro pe an. 

Guvernul de la Viena justifică măsura prin nivelul actual disproporţionat faţă de costul vieţii din alte ţări al alocaţiilor pentru copii, care pot ajunge la 223 de euro pe lună, dar recunoaşte că reforma ar putea fi respinsă de Curtea de Justiţie a UE.

Alocaţiile familiale pentru muncitorii străini, motiv de îngrijorare

Și deputatul PSD, Angel Tîlvăr, și-a declarat îngrijorarea față de proiectul austriac.  

„Sunt îngrijorat de votul favorabil al legislativului austriac pentru proiectul de lege conform căruia alocaţiile acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria vor fi ajustate în funcţie de costul vieţii din ţările lor de origine”.

De exemplu, dacă un copil are părinţii plecaţi la muncă în Austria, iar el a rămas în România, va primi alocaţia la cotele practicate în România şi nu la cele din Austria, ca până acum.
Principiul fundamental al Uniunii Europene privind garantarea liberei circulaţii a persoanelor impune ca decizia părinţilor de a lucra într-un alt stat membru decât în care deţin cetăţenia să fie independentă de orice constrângeri impuse de diferenţele de legislaţie şi de drepturi între state.
„Copiii lucrătorilor români se bucură şi ei de libera circulaţie în Uniunea Europeană. Recenta decizie obligă, în fapt, fie ca părinţii să îşi ia copiii cu ei în Austria, fie să renunţe la a mai lucra în Austria şi să se întoarcă în România. În ambele situaţii Austria restrânge fără drept libertatea de circulaţie în Uniunea Europeană.Comisia Europeană a declarat că va analiza aceste condiţionări. Alte state membre ale Uniunii, şi chiar şi Austria în trecutul apropiat, au manifestat înţelegerea valorilor europene şi au retras astfel de măsuri restrictive”, a mai spus acesta.
Acesta a a firmat că îl nelinişteşte faptul că o ţară europeană ca Austria a decis să ajusteze alocaţia în funcţie de nivelul de trai şi veniturile din ţările de origine.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate