vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiAutoritățile germane i-au prins pe transportatorii celei mai mari capturi de hașiș...

Autoritățile germane i-au prins pe transportatorii celei mai mari capturi de hașiș din România, în valoare de 80 milioane de euro, iar săptămâna aceasta le-au percheziționat domiciliile din țară

Transportatorii celei mai mari capturi de pastile de captagon (drogul juhadului) și a 1,5 tone de hașiș, din România, droguri în valoare de 80 milioane de euro, au fost capturați în Germania, iar autorităţile judiciare din Germania au făcut săptămâna aceasta percheziţii la domiciliile acestora din România. În urma descinderilor au fost ridicate suporturi digitale de date şi înscrisuri cu valoare de probe în investigaţia care durează de peste doi ani.

„La data de 22 noiembrie 2021, ca urmare a cooperării judiciare internaţionale între procurorii D.I.I.C.O.T. şi autorităţile germane, acestea din urmă au efectuat 4 percheziţii domiciliare, la locuinţele a 4 persoane bănuite că ar fi fost responsabile de manipularea şi organizarea transportului de 1,5 tone de haşiş şi 751 de kilograme de pastile de captagon, descoperit de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, la data de 30 august 2020. În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe suporturi digitale de date şi înscrisuri cu valoare probatorie. Investigaţia a durat în ambele ţări peste doi ani, fiind o operaţiune în care au fost investite eforturi şi resurse deosebite, pentru a documenta gruparea infracţională şi toate ramificaţiile ei din Germania, România şi alte ţări”, informează DIICOT într-un comunicat dat publicităţii vineri.

În ancheta în care autorităţile judiciare din România şi Germania cooperează, la finalul lunii august a anului trecut a fost făcută, la Constanţa, cea mai mare captură de pastile de haşiş şi captagon (un stupefiant pe bază de amfetamină) din istoria DIICOT şi a Poliţiei Române.

În vara lui 2020, autorităţile au descoperit, în Portul Constanţa, două containere ce conțineau 40 de tone de produse nealimentare, expediate din Portul Latakia, Siria, care a tranzitat Turcia și care avea ca destinație finală Portul Constanța.

După ce containerele au fost descărcate  într-unul dintre acestea au fost descoperite cantitățile de aproximativ 1,5 tone de hașiș și 751 de kg. de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon).

Drogurile identificate erau disimulate între recipientele de carton cu marfă transportată legal, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanțe. Marfa de acoperire, săpun organic cu o densitate foarte mare, avea menirea de a masca drogurile.

Comprimatele de tip captagon, cunoscut și sub denumirea de „drogul jihadului”,  au, în mod uzual, un conținut ridicat de amfetamină.

Valoarea de piață a drogurilor capturate era de aproximativ 80.000.000 de euro.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate