duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăAdministrație publicăCCR: Avizul CES pentru OUG legat de creditele românilor, obligatoriu

CCR: Avizul CES pentru OUG legat de creditele românilor, obligatoriu

Consiliului Economic şi Social trebuia să fie consultat și să dea avizul în cazul Legii pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, potrivit Curții Constituționale a României (CCR). 

Curtea motivează decizia prin care a admis sesizarea cu privire la proiectul de act normativ și spune că pentru că nu a fost consultat CES, acest lucru a dus la nesocotirea prevederilor constituţionale.

CCR a admis, în urmă cu două luni, sesizarea PNL şi USR asupra proiectului referitor la Legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. 

Potrivit art.1 alin.(5) din Legea fundamentală, „în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. Or, dispoziţiile articolului 2 alineatul (2) litera e) din Legea 248/2013 prevăd obligaţia iniţiatorilor de proiecte sau propuneri legislative de a solicita avizul Consiliul Economic şi Social în cazul în care reglementările preconizate vizează domeniile de specialitate ale Consiliului. 

„În acest sens, se observă că legea criticată vizează unul dintre aceste domenii, respectiv protecţia consumatorului, astfel cum rezultă din expunerea de motive a legii. Prin urmare, în lipsa solicitării avizului cu prilejul declanşării procedurii parlamentare de legiferare a actului normativ examinat, reiese că au fost nesocotite prevederile art.1 alin.(5) din Constituţie. Dată fiind materia de reglementare a propunerii legislative în discuţie, era obligatoriu să fi fost solicitat avizul Consiliului Economic şi Social, în sensul consultării acestuia, ca organ de specialitate consultativ al Parlamentului şi al Guvernului, neavând relevanţă dacă legiuitorul, în opera sa de legiferare, ar fi ţinut sau nu seama de conţinutul acestuia”, potrivit motivării. 

Ignorarea principiului constituţional al obligativităţii respectării legii în cursul procedurilor parlamentare de legiferare ar plasa legiuitorul pe o poziţie privilegiată, interzisă de principiul constituţional al egalităţii, consacrat de art.16 alin.(2) din Legea fundamentală, potrivit căruia „Nimeni nu este mai presus de lege”. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate