marți, octombrie 4, 2022
AcasăAgenda ZileiBanca turcă Isbank renunță la sistemul de plăți rusesc Mir, de teama...

Banca turcă Isbank renunță la sistemul de plăți rusesc Mir, de teama sancțiunilor SUA

Isbank, cea mai mare instituție de credit din Turcia, a încetat să mai folosească sistemul de plată rusesc Mir, care este popular printre turiștii din Rusia. Decizia a fost luată la presiunea Trezoreriei SUA, scrie agenția Bloomberg, preluată de Le Monde.

Săptămâna trecută, Trezoreria SUA a lansat un avertisment prin care a descurajat instituțiile financiare să încheie sau să extindă tranzacții cu operatorul sistemului Mir din Rusia, ca și consecință a invaziei asupra Ucrainei, scrie autorul articolului citat.

Spre deosebire de partenerii occidentali, Turcia nu a adoptat sancțiuni împotriva instituțiilor ruse ca reacție la războiul declanșat de Kremlin în Ucraina. Alte patru bănci turcești folosesc sistemul Mir.

Pe 5 august, președintele Recep Tayyip Erdogan explica, în urma unei întâlniri cu Vladimir Putin la Soci, că Mir facilitează turismul între Turcia și Rusia. Cu acel prilej, cei doi președinți și-au manifestat loialitatea, convenindu-se în special asupra plăților pentru livrările de energie în monedele specifice. Acest acord i-a îngrijorat pe partenerii occidentali ai Ankarei. Trezoreria SUA a reacționat avertizând companiile turcești că a face afaceri cu anumite entități și persoane din Rusia ar putea duce la sancțiuni.

Conform Ria Novosti, preluată de News.am, o a doua bancă turcească, DenizBank, ar fi renunțat la Mir, dar informația nu este confirmată deocamdată, potrivit jurnaliștilor de la Financial Times.

Președintele Erdogan a mers pe muchie de cuțit de la începutul invaziei ruse, din data de 24 februarie. Pe de o parte, el și-a prezentat țara ca mediator și a ajutat la încheierea unui acord pentru reluarea exporturilor de cereale din porturile de pe litoralul ucrainean al Mării Negre.

Dar, în timp ce a ajutat la înarmarea Ucrainei, el l-a apărat public pe Vladimir Putin împotriva sancțiunilor și a îndemnat să nu „subestimeze” Rusia, scrie Le Monde.

Relațiile lui Erdogan cu Kiev-ul, inclusiv livrarea de arme și de drone, au supărat Moscova. Dar Ankara rămâne în continuare un partener cheie al Rusiei, în condițiile în care sancțiunile au blocat multe oportunități privind comerțul și investițiile la Moscova.

Erdogan și Putin s-au întâlnit ultima oară zilele trecute la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), organizat la Samarkand, în Uzbekistan, summit încheiat fără nicio veste bună pentru liderul de la Kremlin, conform agențiilor de presă internaționale.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate