sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiBănicioiu în dosarul Colectiv: Am făcut tot ce era omenește posibil

Bănicioiu în dosarul Colectiv: Am făcut tot ce era omenește posibil

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat la Parchetul General în dosarul Colectiv, că a făcut tot ceea ce era omeneşte posibil pentru răniţii în incendiu, internaţi în spitale, şi că nu a refuzat niciun ajutor din străinătate. 

Cu toate acestea, Bănicioiu ieșea public acum 4 ani și declara că România nu are nevoie de ajutor din străinătate în momentul în care tinerii ne mureau pe capete în spitalele din România. 

Acesta a fost audiat ca martor timp de 5 ore într-un dosar disjuns din dosarul Colectiv, în care se fac cercetări în legătură cu modul de intervenţie a autorităţilor medicale după incendiul din octombrie 2015.

„Le-am spus tot ce cred eu că era necesar să le spun. Am răspuns la toate întrebările. Credeţi-mă că şi eu şi ceilalţi am fi vrut să facem mai mult şi credeţi-mă că am făcut tot ce era omeneşte posibil. Nu am refuzat niciun ajutor”, a spus Bănicioiu, la ieşirea din sediul Parchetului General moment în care a și fost confruntat de unul dintre supraviețuitorii din Colectiv. 

„De ce ne-aţi lăsat să murim ca nişte câini, atunci, prin spitale? Au fost banii mai importanţi, miza politică?”, l-a întrebat Mihai Grecea, supraviețuitor al Colectiv.

„Nu. Noi am spus din primul moment că asigurăm tot costul tratamentului. Am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil. Şi eu şi doctorii. Nu acuzaţi salvatorii. Vorbiţi şi despre oamenii care au fost salvaţi. Eu am încercat să repar. Gândiţi-vă că noi am trimis afară toţi pacienţii atunci, când doctorii au decis. Cine decidea când pleacă pacientul? Medicul. Ministrul nu putea să interfereze în tratamentul medical”, i-a răspuns fostul ministru al Sănătăţii.

Bănicioiu nu a făcut tot ce era omenește posibil

Nicolae Bănicioiu declara în noiembrie 2015 că autorităţile române nu au nevoie de ajutor din străinătate pentru a trata răniţii.

„Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii”, declara Bănicioiu.

Un an mai târziu, în noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului în clubul Colectiv.

Clubul Colectiv este una dintre cele mai mari tragedii post-decembriste prin care a trecut România, în incendiu de acolo murind 64 de persoane, iar alte câteva sute au fost rănite.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate