luni, mai 23, 2022
AcasăAgenda ZileiBaronul PSD Dumitru Chiriță din fruntea ANRE, care câștigă 12.000 de euro...

Baronul PSD Dumitru Chiriță din fruntea ANRE, care câștigă 12.000 de euro lunar, arde gazul prin Republica Dominicană

În plin scandal al facturilor la energie, Dumitru Chiriță, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a plecat în concediu în Republica Dominicană, potrivit unor surse din interiorul instituției, citate de cursdeguvernare.ro.

Versiunea oficială care pe care o cunosc funcționarii ANRE este că președintele se află în concediu din motive medicale.

Potrivit sursei citate, Dumitru Chiriță a plecat în vacanță în Republica Dominicană.  El lipsește din instituție de vinerea trecută, iar luni a fost văzut în zona Punta Cana a insulei.

Între timp, în țară situația continuă să fie explozivă. Prețurile au crescut, iar oamenii nu au cu ce plăti facturile. Marți, când președintele Chiriță era plecat în vacanță, ANRE a aprobat creșterea cu 85% a  prețului gigacaloriei în București, până la 980 de lei.

Controalele ANRE s-au soldat cu amenzi pentru marile companii din energie, pentru greșelile din facturile emise pentru consumatorii casnici, dar asta nu-i ajută prea mult pe românii cu venituri modeste.

În plus, principalele partide din coaliția de guvernare, PSD și PNL, nu reușesc să se pună de acord cu privire la soluția optimă pentru rezolvarea acestei crize majore, care duce inclusiv la închiderea unor mari întreprinderi.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Dumitru Chiriță (57 de ani) este din Tărtășești (Dâmbovița) și și-a început activitatea profesională ca electrician șef de tură la Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat până în 1990.

După 1990, Chiriță a devenit sindicalist. A ocupat funcția de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers” până în 2000. De asemenea, el a fost șeful Sindicatului Liber Independent „Energia” în perioada 1990-2011 și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical între 1996 și 1999.

În anul 2000 Chiriță a devenit membru PSD și a ajuns pentru prima oară în Parlament, fiind votat la Camera Deputaților. Ulterior, a prins mandate de deputat și în 2008, și în 2012 și în 2016, toate din partea social-democraților.

Între 2004 și 2008 Dumitru Chiriță a fost vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În ceea ce privește studiile, actualul șef al ANRE și-a trecut în CV Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universității Nicolae Titulescu și un Master în “Relaţii de muncă şi industriale” la Facultatea de Drept a Universității din București.

Dumitru Chiriță a fost numit la ANRE de către PSD în 2017. În ultima declarație de avere, din 2021, el a menționat un salariu de 707.028 lei, ceea ce înseamnă un câștig lunar de  aproximativ 59.000 lei, adică 12.000 de euro.

chirita_dumitru_dai
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate