joi, iunie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiBaronul PSD Niculae Bădălău, vicepreședinte al auditului Curții de Conturi, reținut de...

Baronul PSD Niculae Bădălău, vicepreședinte al auditului Curții de Conturi, reținut de DNA pentru dare de mită și trafic de influență

Niculae Bădălău, vicepreședinte al Autorității de audit din cadrul Curții de Conturi și vechi baron de Giurgiu al PSD, a fost reținut duminică de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de dare de mită și trafic de influență în favoarea uneia dintre firmele sale de familie, potrivit unui comunicat al DNA.

Alături de el a fost reținut și reprezentantul firmei favorizate de pesedistul Bădălău, sub acuzația de complicitate la dare de mită. Șpaga promisă de Bădălău a fost de 170.000 de euro, adică de 7% din valoarea contractelor primite de firma lui de familie.

Potrivit procurorilor DNA, Niculae Bădălău i-ar fi cerut unui primar de comună să atribuie firmei sale de familie un contract de aproximativ 7 milioane de lei, promițând în schimb să intervină la CNI pentru finanțarea unor proiecte importante de care era interesat primarul respectiv.

Primarul șpăgar este un alt mafiot local, Dan Păsat, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012, condamnat definitiv în 2013 la 3 ani de închisoare cu executare pentru șantaj.

Ulterior, fostul pușcăriaș a devenit primar și a intrat în combinații cu baronul Bădălău.

Potrivit procurorilor DNA, relația lui Bădălău cu edilul corupt era mai veche, el șpăguindu-l pe primar în mai multe rânduri pentru ca, în schimb, acesta să facă plăți către firma de casă a baronului PSD chiar și pentru lucrări neconforme.

Șpaga, potrivit procurorilor, ar fi fost de aproximativ 7% din valoarea contractelor primite de neamul Bădălău-lui de Giurgiu, adică de 170.000 de euro, potrivit DNA, ceea ce înseamnă că valoarea reală a a cestor contracte se ridica la aproximativ 2,4 milioane de euro.

Reținut pentru 24 de ore, alături de complicele lui, Niculae Bădălău urmează a fi dus în fața instanței CAB cu propunerea de a fi găzduit în ”beciul domnesc” pentru 30 de zile.

În 2013, Bădălău a mai fost pus sub învinuire tot pentru trafic de influență, pentru că ar fi apărat interesele unei societăți implicate ”în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”, se arată în comunicatul DNA de la acea vreme. Ulterior, dosarul a fost clasat de procurori. Societatea comercială în favoarea căreia a intervenit Bădălău a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei, iar banii au fost folosiți în circuitul evazionist, și nu în scopul pentru care fuseseră alocați.

Comunicatul de duminică al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:

BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată,
– trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate