duminică, iulie 25, 2021
AcasăAgenda ZileiBlack Cube - Meir Dagan către un client: „Pot găsi un Mossad...

Black Cube – Meir Dagan către un client: „Pot găsi un Mossad personal pentru tine”

Black Cube – Mossadul privat

În urmă cu 9 ani, magnatul englez de origine iraniană Vincent Tchenguiz, care investise într-una dintre primele firme israeliene de intelligence, Terrogence, și era un apropiat al șefului Mossad Meir Dagan, a fost arestat de o unitate britanică anti-fraudă și acuzat de implicare în prăbușirea filialei unei bănci islandeze. Magnatul i-a cerut atunci sprijinul lui Meir Dagan, întrebându-l cum ar putea să beneficieze de  expertiza unor foști ofițeri de informații pentru a-i investiga pe rivalii săi din afaceri despre care credea că l-au dat pe mâna autorităților.

Potrivit unui coleg de-al șefului Mossad, citat de o publicație americană, mesajul lui Dagan pentru Tchenguiz a fost următorul: „I can find a personal Mossad for you”, adică „Pot găsi un Mossad personal pentru tine!”. Și l-a găsit. Tchenguiz a fost primul client al Black Cube, care abia era înființată și al cărei președinte a fost chiar Meir Dagan.

scandalul black cube in romania
Șeful Mossad, Meir Dagan, ianuarie 2011 (Photo by Miriam Alster/Flash90 – timesofisrael.com)

Înainte de a vedea cine e și cum a apărut Black Cube, câteva considerații despre externalizarea serviciilor secrete contra cost.

Piața modernă a informațiilor private a fost deschisă în anii 70, când un fost procuror american, Jules Kroll, a început să angajeze, într-o firmă înființată de el, detectivi de poliție, agenți FBI, contabili, criminaliști și foști ofițeri CIA pentru a desfășura acțiuni de investigații in numele unor corporații, firme de avocatură, de  contabilitate etc. Kroll Inc., firma fostului procuror, avea să devină cea mai apreciată companie de investigații din SUA, evaluată câteva decenii mai târziu, la peste un miliard de dolari.

Firma a fost angajată inclusiv de Boris Elțîn pentru a investiga scurgerile masive de fonduri din Rusia, înainte de puciul din 1991. Succesul companiei lui Kroll a dat de gândit profesioniștilor veterani din intelligence, care iși puteau valorifica pe piața privată deprinderile și cunoștințele obținute în serviciul guvernamental.

Deși au apărut peste tot, cele mai de succes firme de intelligence aveau să fie cele israeliene pentru că ele externalizau, de fapt, așa cum avea să se dovedească, metodele și mijloacele de operare ale serviciilor de informații israeliene, îndeosebi ale Mossad. Profesioniștii din serviciile secrete israeliene aveau avantajul că erau antrenați și testați în război, Israelul fiind, de la înființare până astăzi în conflict permanent cu statele arabe.

Prima dintre aceste firme israeliene de intelligence a fost fondată în 2004 de un veteran al informațiilor israeliene, Gadi Aviran, și se numește Terrogence. Gadi Aviran a folosit pentru prima dată în lume identitățile false (avataruri) de pe internet în lupta de combatere a terorismului, reușind să pătrundă astfel pe forumurile jihadiștilor sub acoperiri foarte bine legendate și să obțină informații operative folosite apoi cu succes în lupta antiteroristă. Firma a devenit curând foarte cunoscută pe plan internațional acceptând și alte tipuri de contracte avantajoase, dar fără legătură cu terorismul, de la anumiți clienți guvernamentali.

Astfel, pe piața israeliană au apărut și alte firme care s-au dovedit a fi un fel de ”Mossad-uri private”, adică societăți private de investigații, populate cu foști ofițeri de informații din Mossad și din forțele armate israeliene, care foloseau in activitățile noilor firme mijloace și metode operative specifice Mossad, externalizând, practic, in sfera privată modul de operare al principalului serviciu de informații al Israelului.

Cel mai agresiv dintre imitatorii Mossad este Black Cube, care și-a făcut publicitate folosind chiar legăturile cu agențiile de spionaj israeliene cum sunt Mossad, Sayeret Matkal sau Unitatea 8200. De altfel, o altă firmă de intelligence tot israeliană, Psy Group, specializată în manipularea rețelelor de socializare si implicată în campania electorală a lui Donald Trump, oferea printre servicii inclusiv „capcanele de miere”, ceea ce în limbajul agențiilor de spionaj înseamnă tactica de folosire a relațiilor romantice sau sexuale pentru a obține informații de la țintele vizate.

Cum a apărut Black Cube

Unul dintre principalii actionari ai Cambridge Analytica, prin intermediul companiei-mamă SCL (Strategic Communications Laboratories) Group (2005- 2015), miliardarul Vincent Tchenguiz, a susținut în instanță (2013) că el a participat la înființarea și finanțarea B.C. Strategy Ltd (cunoscută ca Black Cube) în perioada 2011-2012. Într-un document depus de Tchenguiz în instanță și citat de presa israeliană, miliardarul susține că Dan Zorella și Avi Yanus, acționarii Black Cube, au încheiat un contract cu o firmă controlată de el, Vincons Ltd, prin care au convenit să înființeze împreună o societate de consultanță (cercetare) în domeniul informațiilor de afaceri. El ar fi pus la dispoziția filialei britanice a Black Cube, pentru o chirie simbolică de 1 liră sterlină, biroul londonez pe care îl deținea și ar fi primit săptămânal rapoarte cu toate operațiunile desfășurate de Black Cube în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012.

Motivul? În martie 2011, miliardarul Tchenguiz a fost acuzat de autoritățile britanice că ar fi conspirat pentru prăbușirea Kaupthing Bank din Islanda în anul 2008. Magnatul englez imprumutase o suma mare de bani de la Kaupthing Bank, cu cîteva luni inainte de declanșarea crizei financiare din 2008, iar apoi, pentru că în plină criză imperiul său financiar ajunsese să piardă chiar și peste un miliard de lire într-o singură zi, filiala engleză a băncii s-a prăbușit, iar Biroul britanic de Fraude Grave (SFO) l-a arestat acuzându-l direct de implicare în prăbușirea Kaupthing Bank, care avea să ducă la prăbușirea intregului sistem financiar al Islandei.

În acel moment, pentru a elimina suspiciunile care planau asupra lui și pentru a arăta că arestarea sa era ilegală, Tchenguiz a cerut sprijinul unei firme specializate în obținerea de informații, BusinessScope, înființată în mai 2010 și în care deținea, printr-o firmă de-a sa, Vincons Ltd, 17% din acțiuni și îi avea printre angajați pe israelianul Dan Zorella.

Între timp însă, Dan Zorella și-a înființat, pe 7 martie 2011, propria companie de informații pe care a numit-o Zorella Ltd, iar apoi i-a schimbat numele în B.C. Strategy Ltd, cunoscută pe piață drept Black Cube. Este chiar firma condusă de Meir Dagan, „Mossadul privat” pe care acesta  avea să-l pună la dispoziția magnatului englez.

black cube mossad privat
Dan Zorella (foto: forbes.co.il)

Pentru sprijinul în combaterea acuzațiilor care i s-au adus, în scandalul bancar din Islanda (numit de ei proiectul ”ATHENA”), Tchenguiz ar fi achitat firmei lui Dan Zorella, prin intermediul Vincons Ltd, peste 840.000 de lire sterline în perioada decembrie 2011-decembrie 2012. Miliardarul mai susține că a fost înșelat de acționarii Black Cube, prin rapoarte false, pentru activități fictive și ar fi oprit astfel finanțarea companiei. A urmat apoi un proces între cele două părți, care se acuzau reciproc de înșelăciune și care a fost încheiat amiabil, la numai o lună de la declanșare, in 2013. Tot in 2013, acuzațiile SFO împotriva magnatului Tchenguiz au fost retrase, după ce, in urma unui raport al Black Cube, un judecător a declarat acțiunile ofițerilor englezi anti-fraudă ca fiind nelegale. Informațiile descoperite de Black Cube au determinat așadar instanțele britanice să decidă că arestarea lui Tchenguiz a fost ilegală și i s-au acordat daune de 3 milioane de lire sterline. SFO a publicat atunci chiar și o scuză oficială.

Interesant este că, ulterior, in boardul Consiliului Internațional Consultativ al Black Cube a apărut un nou nume: Robert Amaee, fost șef de combatere a corupției, acte de criminalitate și asistență internațională (2009-2011) chiar la Oficiul britanic pentru Fraude Grave (SFO), care il arestase pe Tchenguiz in 2011.

Acționarii Black Cube: doi veterani din unitățile de informații militare Sayeret Matkal și „8200”?

Black Cube se declară a fi un grup select de veterani din unitățile de elită ale serviciilor de informații israeliene, specializate în soluții adaptate la afaceri complexe și provocări litigioase.

Black Cube este de fapt brandul sub care operează firma privată de intelligence BC Strategy Ltd (בי.סי. אסטרטגיה בע”מ – in ebraică), fondată în 11 martie 2011 de Dan Zorella și de Avi Yanus.

Black cube romania mossad privat laura codruta kovesi
Sediul central al Black Cube (B.C. Strategy Ltd) din Tel Aviv: 23 Yehuda Halevi Street, Tel Aviv, Israel.

Avi Yanus, director financiar și acționar majoritar al Black Cube (BC STRATEGY LTD), din Israel, a înființat alte cinci firme, toate cu sediul în Marea Britanie: BC STRATEGY UK LTD (24 iulie 2012), TZUR INTELLIGENCE LTD (21 nov.2013), BC STRATEGY EUROPE LTD (12 iulie 2016, dizolvată în 2018),  BC STRATEGY HOLDINGS LIMITED (17 nov. 2016) și BC STRATEGY INTERNATIONAL LTD (9 iulie 2018). Toate aceste firme au sediul la aceeași adresă: City Point, 1 Ropemaker Street, Moorgate, Londra, Anglia, EC2Y 9HT.

Filiala Black Cube din Marea Britanie, folosită în operațiunile din România, este BC Strategy UK Ltd și este deținută în totalitate de firma mamă din Israel. Aici apare ca acționar, pe 6 aprilie 2016, și Dan Zorella (ns. 07.1983) cu adresa de serviciu la sediul BC din Tel Aviv: Flat 9 39 IBN-GAVIROL Street, Tel Aviv, Israel 6436110. Ulterior, pe 2 august 2019, compania mamă din Israel și-a schimbat sediul in 23 Yehuda Halevi Street, Tel Aviv, Israel.

Black cube romania mossad privat laura codruta kovesi
O filă din Bilantul oficial din iunie 2019 al filialei londoneze a Black Cube, B.C. Strategy UK Ltd.

Acționarii Black Cube au fost cadre ale forțelor armate israeliene (Israel Defense Force – IDF) cunoscute sub acronimul Tzahal.

Zorella e considerat un veteran al unității de operațiuni speciale a Tsahal, iar Yanus a fost ofițer de planificare strategică.

Black Cube este înregistrată în Tel Aviv și Londra dar se pare că are de asemenea birouri la Madrid și Paris. Publicația FORBES Israel estimează că Dan Zorella ar deține două treimi din firmă iar Avi Yanus o treime, cei doi fiind singurii acționari cunoscuți ai BC Strategy Ltd.

Deși nu există date precise, din organizarea cunoscută a Tsahal ar putea rezulta că Dan Zorella a fost unul din membrii Sayeret Matkal iar Avi Yanus un fost cadru al Unității 8200.

Prima dintre ele, Sayeret Matkal, este de fapt Statul Major General de Recunoaștere, sau Unitatea 269, principala unitate de recunoaștere a Direcției de Informații Militare din Israel. În esență este o unitate de colectare a informațiilor pe teren, care efectuează ”recunoaștere profundă în spatele liniilor inamice” pentru a obține informații strategice. Sayeret Matkal este, de asemenea, însărcinat cu lupta împotriva terorismului și eliberarea ostaticilor dincolo de granițele Israelului. Este modelată după Serviciul Aerian Special (SAS)  al Armatei Britanice și este echivalentul israelian al Delta Force din SUA. Deviza Sayeret Matkal este „Cine îndrăznește, învinge”. Sayeret Matkal se subordoneaza direct Direcției de Informații Militare a Tsahal.

Cea de-a doua, Unitatea 8200, este principala unitate de obținere a informațiilor din structura Direcției de Informații Militare a Tsahal.

Black Cube este cunoscută pentru faptul că angajează foști membri ai serviciilor de informații israeliene și exportă pe piața civilă metodele și chiar unele dintre proiectele acestor servicii secrete.

De altfel în lista de membri ai Consiliului Internațional Consultativ al Black Cube îi regăsim pe:

  • Ephraim Halevy (fost director al Mossad in perioada 1998–2002),
  • Yohanan Danino (fost comisar șef al Poliției Israeliene și întemeietor al unității Lahav 433 care gestionează cazuri complexe de corupție, fraude și amenințări cibernetice),
  • Giora Eiland (fost șef al Directoratului de Operațiuni al Tsahal și fost șef al Consiliului de Securitate al Israelului),
  • Asher Tishler (consilier al Ministerului Apărării din Israel și fost decan al Facultății de Management la Universitatea Tel Aviv),
  • generalul de brigadă Mati Leshem (a comandat vreme de 27 de ani diverse unități militare și a fost responsabil pentru inițierea și implementarea schimbărilor organizaționale în profunzime ale IDF)
  • Meir Dagan (director al Mossad  între 2002 și 2012), care a fost președinte al Black Cube până în anul 2016, când a decedat.

Black cube romania mossad privat laura codruta kovesi

Filiala din Londra este considerată ca fiind principala bază a companiei pentru zona europeană. Unul dintre colaboratorii Black Cube din Londra este Michael Drury, fost șef al Departamentului Juridic al GCHQ cunoscută ca fiind agenția britanică de informații responsabilă de SIGINT, omologul britanic al NSA-ului american.

Clienții Black Cube

Printre clienții celebri ai Black Cube s-au numărat producătorul de film Harvey Weinstein care a contractat serviciile firmei pentru a monitoriza și obține informații despre cei care l-au acuzat de agresiuni sexuale, miliardarul israelian Benyamin Steinmetz impotriva companiei miniere braziliene Vale SA, căreia trebuie să-i achite, conform unei decizii a Curtii Internationale de Arbitraj de la Londra, despăgubiri de 2 miliarde de dolari, magnatul taiwanez al transportului maritim Nobu Su, miliardarul Vincent Tchenguiz, acuzat in 2011 de prăbușirea filialei engleze a băncii Kaupthing Bank etc etc.

Black Cube a fost acuzată de colaborare cu Cambridge Analytica, dar acuzațiile nu au fost susținute. În mai 2018, Black Cube a fost acuzată că s-a implicat în obținerea de date despre foști membri ai administrației Obama pentru a ajuta administrația Trump să submineze acordul nuclear cu Iranul. Ziarul israelian Haaretz a relevat că Black Cube a urmărit fluxuri financiare ale Iranului care să dovedească faptul că administrația Obama a colaborat cu regimul iranian și a încălcat legile americane.

De asemenea, în iulie 2018, publicația Politico a dezvăluit  că Black Cube a înregistrat în secret reprezentanți ai ONG-urilor maghiare, ca parte a unei campanii de discreditare a opoziției și de favorizare a lui Viktor Orban, în cadrul alegerilor naționale din Ungaria. Informațiile furnizate lui Orban și folosite de acesta în campania electorală din 2018 au intors in favoarea sa rezultatul alegerilor.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Israel a recunoscut că a derulat un contract pe termen scurt cu Black Cube între 2012 și 2014, fără a da alte detalii. Publicația Haaretz a susținut că, pe timpul derulării acelui contract, angajații Black Cube au fost staționați full-time în interiorul unei baze a structurilor de informații militare ale Tsahal. Dealtfel, în Israel a existat acuzația conform căreia Black Cube exportă în afara țării nu numai intelligence, ci și tehnologii care implică echipamente militare și know-how. Cel care a finanțat inițial Black Cube, miliardarul englez Tchenguiz, a declarat chiar că a intervenit pentru Black Cube la Ministerul Economiei din Israel pentru acordarea unei subvenții în cadrul unui program ce stimula antreprenorii să dezvolte tehnologii cu dublă utilizare, militară și civilă, pentru export comercial.

În noiembrie 2017, unul dintre cei mai vehemenți criticii israelieni ai exceselor și acțiunilor nereglementate ale fostilor angajați militari și din structurile de intelligence ce operează în afara țării, parlamentarul Tamar Zandberg, a afirmat pe pagina sa de Facebook că „Black Cube face parte dintr-o întreagă industrie de export de arme, cunoștințe și instruire care se bazează pe acțiunile forțelor de securitate israeliene și umblă prin lume cu scopuri dubioase. Știm despre implicarea israeliană în curățarea etnică, persecuția civililor și spionarea jurnaliștilor, iar acum se adaugă listei plângerile pentru hărțuirea, minciuna și spionarea femeilor care sunt victime ale agresiunilor sexuale” – ultimele reproșuri fiind pentru implicarea Black Cube în apărarea lui Harvey Weinstein, condamnat la începutul lui 2020 la 23 de ani de închisoare.

La fel ca în spionaj, Black Cube n-ar putea funcționa fără încălcarea legii

Black Cube a declarat mereu că respectă legislația statelor în care acționează, dar întotdeauna, fără excepție, a acționat pe principiile muncii conspirative, folosind avatare legendate, identități false, firme fantomă, activități de criminalitate informatică (phising, scam etc) și alte instrumente folosite de ei anterior, pentru obținerea informațiilor, în serviciile de informații israeliene din care provin.

Încalcarea legilor statului in care operează este un principiu de bază al oricărui spion, deci și al Black Cube, deși reprezentanții acestei firme au negat de fiecare dată desfășurarea unor astfel de operațiuni ilegale, inclusiv când au fost prinși asupra faptului, cum a fost cazul în România (2016), Ungaria (2018), Statele Unite al Americii etc. etc.

În România s-a dovedit deja că firma israeliană a încălcat flagrant legislația în vigoare, dovezile fiind prezentate pe larg în rechizitoriul DIICOT prin care au fost trimiși în judecată Daniel Dragomir, patronii Black Cube și câțiva dintre angajați, chiar dacă cei din urmă au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției și au primit pedepse cu suspendare. În aprilie 2016, doi angajați ai Black Cube, David Geclowicz și Ron Weiner, au fost arestați de autoritățile române și au recunoscut ulterior toate acțiunile ilegale în care au fost implicați.

Deşi activitatea companiei este aparent legală, oferind servicii de consultanţă şi sprijin în colectare date şi documentare la solicitarea clienţilor, modalităţile folosite în realitate sunt în mod cert în afara legii, apelându-se la activităţi de criminalitate informatică – atacuri de tip phishing, metode de social engineering, precum şi alte forme de intruziune în viaţa privată a persoanelor verificate” – au concluzionat procurorii români în rechizitoriul prin care i-au trimis recent în fața instanței pe membrii grupului infracționat organizat de infractorul Daniel Dragomir împreună cu agenții și patronii Black Cube.

Cei doi angajați ai Black Cube, Weiner Ron și Geclowicz David, arestati in România in aprilie 2016 (Foto Agerpres)

Conform anchetatorilor DIICOT, gruparea infracțională „a fost formată şi creată efectiv de către Dan Zorella, Avi Yanus, persoane care ocupau poziţii de conducere/directori în cadrul serviciului israelian şi mai mulţi angajaţi ai firmei, respectiv numiţii Gal Farhi, Yosi Berkstein, Weiner Ron, Geclowicz David ş.a.”, un „grup structurat, specializat, ce a activat în mod coordonat şi organizat, în scopul comiterii mai multor infracţiuni informatice, constând în fapt, în atacuri informatice de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”

La fel s-a întâmplat și în Ungaria, in pre-campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2018, când angajati ai Black Cube, cu identitați false au contactat si inregistrat ilegal reprezentanți ai unor ONG-uri care aveau conexiuni cu George Soros.

Scopul operațiunii declanșate de Black Cube a fost acela de a-l prezenta pe miliardarul George Soros ca dușman al Ungariei care, în fruntea a ”peste 2000 de mercenari unguri”, incearcă să darâme guvernul Orban, să deschidă granițele pentru refugiații arabi și să preia controlul țării. Înregistrările ilegale făcute de angajații Black Cube au fost prezentate anterior, într-o amplă campanie de dezinformare, atît în publicația controlată de guvernul Orban, Magyar Idők cât și în cotidianul israelian Jerusalem Post.

„Oamenii lui Soros vor fi plasați în guvern – asta ne spun înregistrările „Soros Leaks”. Dacă oamenii lui Soros vor avea influență în guvern, vor ocupa sectorul energetic maghiar și sistemul bancar, iar poporul maghiar va plăti prețul pentru asta” – a declarat Viktor Orbán într-un interviu cu câteva zile înainte de alegeri.

La fel au procedat angajații Black Cube și în cazul Obama-Iran, când, folosind identități false, au declanșat o campanie de discreditare a oficialilor administrației Obama implicați în acordul nuclear cu Iran din 2015. Potrivit The Observer şi The New Yorker campania a fost comandată de Donald Trump. Evident, ulterior, adresele de e-mail, numerele de telefon, profilurile de LinkedIn și site-urile create special pentru această operațiune au fost desființate. Agenții Black Cube și-au șters urmele.

 

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate