sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAgenda ZileiBloomberg a anunțat din greșeală, vineri, că Rusia invadează Ucraina. Reacția Kremlinului

Bloomberg a anunțat din greșeală, vineri, că Rusia invadează Ucraina. Reacția Kremlinului

Obiceiul unor redacții de presă de-a scrie articole cu subiecte inventate, pe tema unor întâmplări posibile dar care nu s-au petrecut, pare a le fi juca o festă rușinoasă jurnaliștilor agenției de știri financiare Bloomberg. Aceștia au postat, vineri după amiază, în jurul orelor 16.00, un titlu fals cu privire la conflictul ruso-ucrainean: ”În direct: Rusia invadează Ucraina”.

Grozăvia a stat pe site aproximativ 30 de minute, potrivit unui analist rus, Olga Lautman, care a făcut un print-screen de pe pagina de pornire a site-ului și a postat un mesaj pe rețelele de socializare: @BloombergLive vrei să explici acest breaking news? WTh (Ce dracu e asta?)”

Cei care au dat click pe acel titlu, pentru a citi ”știrea”, au fost trimiși într-o pagină de eroare, potrivit New York Post.

”Am intrat pe site și am văzut știrea de ultimă oră, dar știam că nu este reală, pentru că mă ocup de subiectul care ține de Ucraina și voi fi una dintre primele persoane care vor afla”, a declarat Lautman pentru The Post. „Este bizar și s-a făcut o greșeală destul de mare, având în vedere că este vorba de o potențială invazie pe scară largă și toată lumea este la limită.”- a spus ea.

Bloomberg a explicat apoi că titlul, scris dinainte în eventualitatea unei invazii, a fost publicat din greşeală.

„Pregătim titluri pentru multe scenarii, iar unul dintre acestea a fost publicat din greșeală în jurul orei 16:00, astăzi, pe site-ul nostru”, a scris un purtător de cuvânt al Bloomberg News într-un e-mail. „Regretăm profund eroarea.”

„Titul a fost eliminat și investigăm cauza”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Bloomberg, citat de The Post.

Reacția Kremlinului

Oficialii ruşi insistă în declaraţiile lor că un război cu Ucraina este „de neconceput” şi acuză Occidentul că imaginează un scenariu apocaliptic pe care să-l pună pe seama Rusiei. Aceasta a fost şi reacţia Kremlinului după ce Bloomberg a publicat titlul.

Dmitri Peskov, portătorul de cuvânt al Președintelui Putin, a declarat sâmbătă pentru TASS că publicarea eronată de către Bloomberg a unui titlu în care se afirma că Rusia a atacat Ucraina arată nivelul ”periculos” al tensiunilor din lume.

“Nu cred că a fost o provocare, nu este cazul să exagerăm”, a spus el, precizând că Bloomberg a prezentat scuze.

“Însă situaţia arată clar cât de periculoase sunt astfel de tensiuni, care au fost declanşate de interminabilele declaraţii agresive pe care le tot auzim de la Washington, Londra și din alte capitale europene, pentru că aceste declaraţii, desfăşurarea de trupe lângă graniţele noastre şi activităţile zilnice pentru dotarea Ucrainei cu arme au dus la aceste tensiuni şi orice scânteie este periculoasă”, a explicat Peskov.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate