marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiBuget 2021: Doar 3 ministere au primit mai puțini bani față de...

Buget 2021: Doar 3 ministere au primit mai puțini bani față de anul trecut

Cele mai multe ministere au în acest an un buget mai mare faţă de 2020, anvelopa salarială nu scade, nu cresc impozitele şi taxele, deci nu se poate vorbi despre austeritate, este de părere ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

„Majoritatea ministerelor au un buget mai mare faţă de 2020. Trei ministere au un buget mai mic. Cheltuielile cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi, nu cresc impozitele şi taxele, ca atare sub nicio formă nu putem să vorbim despre austeritate având în vedere aceste date”, a spus Nazare.

Potrivit lui, există premisele fezabilităţii ratei de creştere de 4,3% estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru 2021, dar este nevoie de continuarea şi creşterea ritmului investiţiilor de stat în economie, precum şi de îmbunătăţirea gradului de absorbţie.

„Rămânem singura ţară din Uniunea Europeană în procedura de deficit excesiv, ca atare trebuie să fim foarte prudenţi şi atenţi în privinţa acestei evaluări şi a recomandărilor specifice de ţară în următorii ani, nu doar în 2021”, a concluzionat ministrul.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte:

  • venituri în sumă de 173,700 miliarde de lei,
  • cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament
  • credite bugetare de 261,050 miliarde lei,
  • deficit de 87,349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Declarațiile guvernanților vin după ce social democrații au acuzat în nenumărate rânduri că bugetul României pentru 2021 este unul al austerității, mai ales în condițiile în care Guvernul a dat mai puțini bani pentru sectoare importante precum Sănătate sau Educație, lucru care nu este deloc adevărat.

PSD a cerut de asemenea, de mai multe ori, majorarea pensiilor dar și dublarea alocațiilor.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate