sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiCanada: Doborârea avionului de călători ucrainean de către Iran, în ianuarie 2020,...

Canada: Doborârea avionului de călători ucrainean de către Iran, în ianuarie 2020, a fost un act terorist

Un tribunal canadian a decis, joi, că doborârea de către armata iraniană a unui avion de pasageri, la începutul anului trecut, a fost un act de terorism.

Potrivit presei canadiene, judecătorul Edward Belobaba de la Curtea Superioară din Ontario a decis că doborârea zborului 752 al companiei Ukraine International Airlines, din 8 ianuarie 2020, cu două rachete trase de Gardienii Revoluției din Iran, a fost un act intenționat, comis într-un moment în care nu era niciun conflict armat în zonă. Prin urmare, potrivit legislație canadiene, magistratul a concluzionat că atacul a fost un act de terorism.

„Reclamanții au stabilit că doborârea zborului 752 de către inculpați a fost un act de terorism și constituie„ activitate teroristă ”, a adăugat judecătorul, potrivit globalnews.ca.

În formularea concluziei sale, judecătorul de la instanța din Ontario s-a bazat și pe deciziile a doi experți, unul dintre ei arătând că gardienii revoluției din Iran ”știau că zborul PS 752 era un avion civil și l-a doborât în mod intenționat, cu scopul de a-l distruge”.

Procesul împotriva Iranului a fost deschis printr-o acțiune civilă introdusă de patru dintre familiile celor uciși la bordul avionului companiei ucrainene, pe 8 ianuarie 2020, iar decizia instanței permite familiilor canadiene să solicite despăgubiri de la autoritățile canadiene.

Deși legea privind imunitatea de stat ar proteja în mod normal Iranul de pretențiile civile, în fața instanțelor canadiene, o lege din 2012 prevede că imunitatea nu se aplică în cazul pierderilor produse ca urmare a actelor de terorism.

Peste 100 de victime din cele 176 de persoane ucise în atacul terorist din 8 ianuarie 2020, aveau legătură cu Canada, 55 dintre ele fiind cetățeni canadieni și 30 având statut de rezidenți permanenți.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate