marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiCaptură record pentru Romsilva: 453 de pomi de Crăciun confiscați

Captură record pentru Romsilva: 453 de pomi de Crăciun confiscați

Romsilva se laudă că a confiscat la începutul sezonului de iarnă 453 de pomi de Crăciun proveniţi din tăieri ilegale, cu o valoare de 13.057 de lei. Numărul este aproape la jumătate faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au întregistrat 805 bucăţi.  

În condițiile în care zeci sdau sute de mii de copaci dispar anual din pădurile României, ilegat, toate în cârdășie cu angajații Romsilva, aceștia se laudă ci au confiscat câteva sute de pomi de Crăciun. Dar, cum nesimțirea este o caracteristică a angajașilor de la stat, nu ar trebui să ne mai mirăm. 

„Începând cu 15 noiembrie, s-au desfăşurat 6.350 de acţiuni de control în fondul forestier, pe drumurile publice, în pieţe şi târguri. În urma acestor controale, s-au constatat 58 de infracţiuni şi au fost aplicate 430 de contravenţii silvice, în valoare de 908.339 de lei. Până în prezent, la aceste acţiuni de control au participat, în total, 8.017 angajaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi 1.822 de poliţişti”, spun reprezentanţii Romsilva. 

În ultimii ani se înregistrează o tendinţă de scădere a tăierilor ilegale de pomi de Crăciun, pe parcursul anului trecut fiind confiscaţi 6.003 de bucăţi, cu 42% mai puţin faţă de anul 2016. În sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an, Romsilva oferă la vânzare 65.650 de pomi de Crăciun, din care 26.170 sunt puieţi ornamentali pentru Crăciun proveniţi din pepiniere proprii, cu rădăcină protejată sau la ghiveci, iar 39.480 din culturi dedicate sub culoarele electrice, unde pot fi plantaţi doar pomi pentru Crăciun, sau din lucrări silvice de îngrijire a pădurilor, adică din extragerea arborilor tineri din culturi cu desime excesivă. 

Oferta de brazi a RNP-Romsilva este mai săracă faţă de 2017, când s-au scos la vânzare 82.900 de bucăţi, dar mult mai diversificată. În privinţa preţurilor, brazii care provin din recoltare au preţuri cuprinse între 15 şi 35 de lei/bucata şi se regăsesc la vânzare direct la sediile ocoalelor silvice sau ale pepinierelor silvice, iar cei în ghivece sau cu baloţi vor costa între 35 şi 350 de lei, în funcţie de mărime şi de costurile cu ambalarea. 

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaţionale şi 22 de parcuri naţionale şi naturale cu o suprafaţă de aproximativ 850.000 de hectare.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate