marți, august 9, 2022
AcasăAdministrație publicăCartea de identitate electronică ar putea fi disponibilă din august

Cartea de identitate electronică ar putea fi disponibilă din august

Cartea de identitate electronică va fi disponibilă în august, cel mai probabil, ea oferind şi posibilitatea semnăturii electronice, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.

„Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament, aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a afirmat ministrul în cadrul dezbaterii „Digitalizarea României, Prioritate Zero”.

El a vorbit şi de principiile digitalizării şi de nevoia de transparenţă în acest domeniu.

„Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a apreciat Teleman.

Potrivit ministrului, se simte nevoia de transparentizare a modului în care se fac achiziţiile publice, anume punerea în dezbatere publică a caietelor de sarcini. Teleman a mai afirmat că că soluţiile digitale achiziţionate de stat trebuie să fie sustenabile şi trebuie să fie testate, menţionând cât ne costă să achiziţionăm o soluţie software.

„De multe ori, costurile indirecte au fost omise şi asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluţii”, a precizat el.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate