miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiCazul jurnalistei Charlotte Bellis este dovada că, în pandemie, guvernul Noii Zeelande...

Cazul jurnalistei Charlotte Bellis este dovada că, în pandemie, guvernul Noii Zeelande este mai inuman decât talibanii din Afganistan

Charlotte Bellis, o jurnalistă neozeelandeză însărcinată a povestit, duminică, că a fost primită de talibani în Afganistan după ce i-a fost imposibil să revină în ţară pentru a naşte din cauza reglementărilor anti-COVID foarte drastice, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Mă simt trădată” de Noua Zeelandă, a afirmat Charlotte Bellis, într-o scrisoare trimisă Radio New Zealand de la Kabul.

În scrisoarea deschisă publicată de New Zealand Herald, Charlotte Bellis a explicat că lucra pentru canalul Al-Jazeera în Afganistan. După ce s-a întors la Doha, unde se află sediul canalului, ea şi-a dat seamă că aştepta un copil.

Cum în Qatar este interzisă sarcina în afara căsătoriei, ea şi-a păstrat situaţia secretă în timp ce se pregătea să se întoarcă în Noua Zeelandă.

Totuşi, ţara sa de origine, care şi-a închis frontierele în martie 2020 din cauza pandemiei, a admis foarte puţine cazuri de revenire a cetăţenilor săi din străinătate.

Când a aflat că nu va putea beneficia de nicio derogare pentru a se întoarce acasă, Charlotte Bellis a făcut apel la înalţi responsabili talibani. Aceştia i-au propus apoi să vină să nască în ţara lor, unde îşi desfăşoară activitatea partenerul ei, belgianul Jim Huylebroek, fotograf și colaborator la The New York Tymes.

„Suntem fericiţi pentru dumneavoastră, puteţi veni şi nu veţi avea probleme”, i-au transmis talibanii, după cum a povestit într-un interviu.

„Când aveam nevoie, guvernul neozeelandez mi-a transmis că nu sunt binevenită”, a acuzat jurnalista. „Când talibanii îi oferă azil unei femei însărcinate şi necăsătorite atunci ştii că te afli într-o situaţie dificilă”, a mai spus ea.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Charlotte Bellis (@charlottebellis)

Charlotte Bellis, care i-a întrebat deja pe talibani ce vor face pentru a garanta drepturile femeilor şi fetelor, a declarat că este „ironic” ca ea să pună acum aceeaşi întrebare propriului său guvern.

După ce a vorbit public despre problemele cu care s-a confruntat şi a angajat avocaţi, Charlotte Bellis a fost convocată de autorităţile neozeelandeze care i-au spus că cererea sa va fi reexaminată.

Chris Hipkins, ministrul neozeelandez care răspunde de lupta împotriva COVID-19, a declarat într-un comunicat că le-a cerut funcţionarilor să verifice dacă toate procedurile au fost aplicate corect în cazul jurnalistei, „care pare la o primă vedere să merite explicaţii suplimentare”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate