marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiCCR a decis că evazioniștii pot scăpa de închisoare

CCR a decis că evazioniștii pot scăpa de închisoare

CCR a decis că evazioniștii pot scăpa de închisoare, iar cei din USR PLUS susţin că legea, deşi declarată constituţională, nu este „oportună”, deoarece ar încuraja comiterea de noi infracţiuni.

„Astăzi, CCR a declarat constituţională legea PSD care îi scapă pe evazionişti de închisoare, încurajând astfel comiterea de noi infracţiuni. O lege constituţională nu înseamnă că este şi oportună! Proiectul a fost adoptat chiar în ultima şedinţă de plen din legislatura trecută, iar parlamentarii USR au votat împotrivă şi au arătat că această lege este concepută exclusiv în interesul infractorilor şi în siajul OUG 13 şi al celorlalte proiecte împotriva Justiţiei”, a scris USR PLUS, pe Facebook.

Românii nu au nevoie de legi prin care să fie încurajată evaziunea fiscală şi să fie scăpaţi de răspundere penală politicieni sau apropiaţi ai acestora.

„Dacă ar fi fost după PSD, iertarea evazioniştilor s-ar fi produs încă de la finalul anului 2018, dar parlamentarii USR, alături de cei ai PNL şi PMP, au împiedicat acest lucru, sesizând Curtea Constituţională în decembrie 2018. Proiectul a fost declarat atunci neconstituţional, în ansamblul său, dar PSD nu a renunţat şi a împins iar proiectul spre adoptare, ajungându-se acum la o nouă decizie a CCR. Românii nu au nevoie de legi prin care să fie încurajată evaziunea fiscală şi să fie scăpaţi de răspundere penală politicieni sau apropiaţi ai acestora vinovaţi de comiterea de infracţiuni. Senatorii şi deputaţii USR PLUS vor veghea în Parlament pentru ca episoade de genul acesta să nu se mai repete”, se mai arată în postarea USR PLUS.

Curtea Constituţională a României a respins sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernului şi Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniştii scapă de închisoare, stabilind că actul normativ este constituţional.

Pe 17 decembrie, Instanţa supremă a decis sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaţilor de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro şi care achită integral prejudiciul.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate