luni, octombrie 25, 2021
AcasăAgenda ZileiCCR, aripa juridică a PSD, mai dă o copită statului român: AOSR,...

CCR, aripa juridică a PSD, mai dă o copită statului român: AOSR, academia fără academicieni, să fie finanțată de la buget

CCR, adică aripa juridică a PSD, a declarat neconstituționale dispozițiile din Legea bugetului de stat pe anul 2021 prin care Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) urma ca în acest an să îşi asigure finanţarea din venituri proprii, la fel ca și anul trecut.

CCR a admis astfel excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului de rentieri, Renate Weber, deși AOSR este o sinecură creată în 2007 pentru politicieni sau pentru absolvenți de facultate cu pretenții academice, precum Ion Iliescu, Ecaterina AndronescuBen Oni Ardelean, Ion BasganGeorge Mencinicopschi, Constantin Udriște, Anton Hadăr, Nicolae RobuAnghel StanciuIrinel Popescu, Adrian Badea, Marius Petrescu etc etc.

În ședința din data de 24 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.38 din Legea bugetului de stat pe anul 2021 nr.15/2021.

Curtea a constatat că art.38 din Legea nr.15/2021 încalcă prevederile constituționale ale art.1 alin.(5) privind principiul legalității, prin raportare la art.65 alin.(1) și (2) lit.b), art.76 alin.(2) și art.138 alin.(2) din Constituție. Totodată, Curtea a reținut și încălcarea art.1 alin.(3) din Constituție privind statul de drept” – anunță CCR, printr-un comunicat publicat pe site-ul instituției.

Pentru mai multa claritate, ca să înteleagă până și membrii AOSR, CCR reproduce, în întregime, și articolul de lege declarat neconstituțional.

Dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale au următoarea redactare, scrie CCR: „Până la data de 31 decembrie 2021, prin derogare de la prevederile art.20 din Legea nr.31/2007 privind reorganizarea și funcționarea Academiei Oamenilor de Știință din România, cu modificările și completările ulterioare, finanțarea cheltuielilor instituției se asigură din veniturile proprii.”

Avocatul Poporului de rentieri, Renate Weber, a atacat în urmă cu exact două luni, la Curtea Constituțională, prevederile Legii bugetului de stat pe 2021, referitoare la AOSR, susținând că lipsa unor fonduri suficiente ca urmare a finanţării numai din venituri proprii, fără susţinere bugetară, afectează atât statutul academiei, buna funcţionare şi eficacitatea activităţii desfăşurate, cât şi statutul membrilor săi”.

Fragilizarea normei de hrană a membrilor neacademicieni ai academiei, ”instituție de largă cunoaștere internațională”, creează instabilitate și e neconstituțională, a spus, cu alte cuvinte, avocata lor.

„Deşi derogarea este o problemă de opţiune legislativă a Parlamentului, normele derogatorii aplicate în mod repetat unor reglementări legale în vigoare creează un grad sporit de instabilitate, fragilizând însăşi existenţa instituţională, în cazul de faţă desfăşurarea activităţii Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, instituţie de largă cunoaştere internaţională. Sub acest aspect, considerăm că limitarea derogărilor are tocmai scopul respectării cadrului general şi procedurilor privind administrarea şi utilizarea fondurilor publice”.

CCR nu s-a dezmințit și, iată, obligă guvernul să-i hrănească pe cetățenii care se joacă de-a academicienii, pe banii noștri.

Interesant este că decizia de anul acesta a aripii juridice a PSD vine în contradicție cu o decizie de anul trecut a aceleiași instituții.

Astfel, guvernul a tăiat și anul trecut bugetul AOSR, dar PSD a votat o lege prin care obliga guvernul să o finanțeze de la bugetul de stat. Președintele României însă a atacat legea la Curtea Constituțională, CCR i-a dat dreptate, iar academia de jucărie a rămas să se autofinanțeze.

Iată că, anul acesta, neacademicienii lui Adrian Badea, șeful AOSR, vor primi finanțare de la bugetul de stat, decizia CCR fiind ”definitivă și general obligatorie”.

Și uite așa, aripa juridică a PSD, condusă de fostul procuror comunist Valer Dorneanu, mai dă o copită statului român.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate