marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiCDR vrea discuții despre noile măsuri fiscale în CSAT

CDR vrea discuții despre noile măsuri fiscale în CSAT

Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, printr-o scrisoare deschisă, să includă pe agendă subiecte care prin efectele lor preconizate asupra sectoarelor strategice din economie, respectiv energie, financiar şi comunicaţii, privesc siguranţa naţională, în speţă impactul ordonanţei adoptate de Guvern săptămâna trecută asupra stabilităţii fiscale, predictibilităţii procesului legislativ şi deficitului de forţă de muncă. 

CDR reprezintă companii româneşti şi străine, mici şi mari, care contribuie cu peste 50% la PIB-ul României şi angajează peste 1,2 milioane de oameni.

„Credem că vocea noastră trebuie ascultată. Coaliţia pentru Dezvoltarea României consideră că este timpul să completăm agenda CSAT cu subiecte de actualitate, care pot transforma într-un mod ireversibil bunăstarea şi graniţele economice ale României, mai ales într-un context global în evoluţie. Degradarea până la eliminare a dialogului social din România, lipsa unei consultări reale şi a unor analize de impact, modul pompieristic în care orice dorinţă a Guvernului se traduce aproape peste noapte în ordonanţe de urgenţă, unele cu magnitudine greu de măsurat, cum ar fi cea de anul trecut cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat sau aceasta din 21 decembrie, ne îndreptăţesc să considerăm că este ameninţată siguranţa atât a investiţiilor prezente cât şi viitoare, cu impact direct şi indirect asupra populaţiei”, spun semnatarii scrisorii deschise, postate pe pagina de Facebook a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. 

Potrivit lor, CDR reprezintă nu numai vocea companiilor, dar şi pe cea a angajaţilor acestora, într-o piaţă a muncii în care numărul de oameni activi este în scădere, fapt care reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri de securitate naţională.

Măsuri fiscale cu efect la siguranța națională

„La acesta se adaugă riscul fiscal: peste 230 de modificări anuale ale Codului Fiscal sunt nefireşti şi denotă o guvernare prin OUG în care Parlamentul a devenit o anexă a Guvernului”, arată CDR. 

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României subliniază că, potrivit art. 115, alin. 4 din Constituţia României, Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. 

„Avem nevoie de predictibilitate, stabilitate, transparenţă şi încredere! În România zilelor noastre, toate acestea reprezintă încă doar nişte deziderate. Ordonanţa de urgenţă din seara zilei de 21 decembrie, o zi simbolică pentru poporul român, riscă să declanşeze o criză a economiei româneşti prin lipsa oricărui studiu de impact, a unor norme metodologice, după cum toţi specialiştii din domeniu au subliniat din primul moment. Dorim să semnalăm, şi prin acest mod, că aceste metode atentează pe fond la siguranţa naţională, aspect demn de a fi abordat în şedinţele strategice ale CSAT”, se încheie scrisoarea deschisă. 

Semnatarii scrisorii sunt:

  • Camera de Comerţ Americană în România (AmCham),
  • Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR),
  • Confederaţia Patronală Concordia (Concordia),
  • Consiliul Investitorilor Străini (FIC),
  • Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER),
  • Camera de Comerţ şi Industrie Română-Germană (AHK),
  • Romanian Business Leaders (RBL

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate