duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiCe beneficii extrasalariale preferă românii

Ce beneficii extrasalariale preferă românii

Piața de beneficii extrasalariale din România urmează o tendință ascendentă de la an la an, atât prin prisma numărului de beneficii acordate angajaților, cât și datorită bugetelor mai mari pe care angajatorii le alocă propriilor angajați.

Într-un context atât de favorabil, însă, piața continuă să fie fragmentată și neunitară, majoritatea companiilor optând pentru politici și mecanisme interne de acordare a beneficiilor, în principal, prin sisteme fixe (prin care angajatorii oferă beneficii similare tuturor angajaților).

De cealaltă parte, aproximativ 4% din numărul total de angajați din mediul privat este deservit de un sistem flexibil de acordare de beneficii, potrivit estimărilor BenefitOnline.ro, singura platformă de beneficii extrasalariale din România care le permite angajaților să își aleagă singuri beneficiile pe care și le doresc, utilizând bugetele alocate lunar de angajatori.

„Un sistem flexibil de acordare a beneficiilor extrasalariale le oferă multiple avantaje atât angajaților, cât și angajatorilor. Angajații au libertatea de a cheltui bugetele alegând exact beneficiile pe care și le doresc și de care au nevoie, iar angajatorii au la dispoziție o soluție ce le oferă avantaje de ordin fiscal și de eficientizare a bugetelor, ajutându-i și la reducerea gradului de încărcare operațională a departamentelor de HR și financiar, contribuind la creșterea nivelului de motivare și retenție a angajaților”, spune Stelian Bogza, cofondator BenefitOnline.ro.

Noi categorii în BenefitOnline: Tichetele Culturale și Donații

Cel mai important beneficiu introdus în primele 6 luni ale acestui an în platforma BenefitOnline.ro este tichetul cultural, odată cu actualizarea din luna ianuarie a legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Tichetele culturale fac parte din categoria de beneficii deductibile și pot fi acordate lunar sau ocazional, în limita a 150 de lei, respectiv 300 de lei, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale, precum: abonamente și bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, în orice format.

Tichetele culturale sunt taxate doar cu 10% (impozit pe venit) pentru angajați, la fel ca în cazul tichetelor de masă și celor de vacanță.

„Estimăm că folosirea bugetelor pe tichete culturale va atrage până la 5% din totalul bugetelor de beneficii cheltuite în platforma BenefitOnline în acest an. Pe termen mediu, însă, ne așteptăm ca tichetele culturale să ajungă în topul celor mai accesate 5 beneficii în platformă”, spune Stelian Bogza.

În prima jumătate a anului, tichetele de masă, cadourile, vacanțele în România (voucherele de vacanță), transportul (către și de la serviciu) și serviciile de Sport & Wellness au fost principalele categorii care au atras bugetele angajaților în platforma BenefitOnline.ro. În perioada similară din 2018, topul celor mai accesate beneficii a inclus, în ordine: tichete de masă, cadouri, transport, vacanțe în România și pensii private.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate