marți, iunie 18, 2024
AcasăAdministrație publicăCe cheltuieli are statul cu cei carantinați din România

Ce cheltuieli are statul cu cei carantinați din România

Dacă vă întrebați ce cheltuieli are statul cu cei carantinați în România, ei bine, acesta cheltuie pe alocaţia de cazare 230 de lei pe zi sau 50 de lei dacă spaţiul este pus la dispoziţie în mod gratuit, iar indemnizaţia de cazare este în cuantum de 70 de lei pe zi.

Aceste sume apar în hotărârea Guvernului privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi luarea unor măsuri în domeniul sănătăţii, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, act normativ care a fost publicat  aseară în Monitorul Oficial.

Hotărârea prevede normele metodologice pentru stabilirea cheltuielilor destinate carantinei. La articolul 2 sunt precizate cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană în parte.

Acestea sunt:

  • alocaţia de cazare în valoare de 230 de lei pe zi, care include, pe lângă costurile legate de spaţiul de locuit, costurile cu servicii de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora;
  • în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocaţia de cazare este în valoare de 50 de lei pe zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora. 

Indemnizaţia de cazare este în cuantum de 70 de lei pe zi şi cuprinde:

  • cheltuieli cu hrana – 3 mese pe zi servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă;
  • cheltuieli cu apa – între 2 – 4 litri pe zi de persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosinţă;
  • cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte două pijamale şi două perechi de papuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare. 

În cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se decontează pe bază de documente justificative.

De asemenea, conform hotărârii, în cazul în care persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecţiuni preexistente sau care pot apărea în perioada de carantină, acesta se va acorda în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, reţetă, iar cheltuielile se vor deconta pe bază de documente justificative.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate