miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiCe noi ministere au fost aprobate pentru Guvernul Cîțu

Ce noi ministere au fost aprobate pentru Guvernul Cîțu

Executivul a aprobat noi ministere pentru Guvernul Cîțu prin Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care reglementează noua structură a Executivului şi a ministerelor.

Ordonanţa de Urgenţă este promovată ca urmare a Hotărârii Parlamentului României nr. 31/2020 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1285 din 23 decembrie 2020.

Atribuţiile viceprim-miniştrilor vor fi stabilite prin decizie a prim-ministrului, iar cheltuielile necesare desfăşurării activităţii se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, prevede actul normativ, conform sursei citate.

Ce noi ministere se înființează

De asemenea, se înfiinţează:

  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – prin reorganizarea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri;
  • Ministerul Energiei – prin preluarea activităţilor şi a structurilor specializate din domeniul energiei de la Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri;
  • Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – prin reorganizarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor;
  • Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – prin reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene;
  • Ministerul Educaţiei – prin reorganizarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării;
  • Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – prin preluarea activităţii şi structurilor specializate din domeniul cercetării şi inovării de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, respectiv din domeniul comunicaţiilor de la Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.
  • Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei îşi schimbă denumirea în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei,
  • Ministerul Finanţelor Publice îşi schimbă denumirea în Ministerul Finanţelor.

Totodată, actul normativ prevede şi înfiinţarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Organizarea şi funcţionarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Autoritatea pentru Digitalizarea României va trece în subordinea Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, mai prevede ordonanţa de urgenţă.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, miniştrii propun Guvernului măsuri de reorganizare a autorităţilor şi instituţiilor publice din subordinea Guvernului sau ministerelor, după caz, inclusiv proiectele de acte normative corespunzătoare acestora.

Potrivit aceluiaşi act normativ, Ministerul Finanţelor este autorizat să introducă modificările în structura bugetului de stat pe anul 2020, corespunzător prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe baza protocoalelor de predare-primire, protocoale care de încheie în termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Până la introducerea modificărilor prevăzute la alin. (1) în bugetul de stat şi în bugetul ordonatorilor principali de credite, finanţarea acestora se va asigura din bugetele ordonatorilor principali de credite existenţi înainte de modificarea structurii şi componenţei Guvernului.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate