Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, vrea să pună la muncă romii pentru că „la nivelul comunităţii de romi din oraş există un potenţial economic, de forţă de muncă, iar această oportunitate trebuie folosită”.
„Legat de comunitatea romă, cred că nu trebuie să intrăm într-o zonă de isterie sau de prostie. Am, totuşi o mulţumire că undeva la aproape 1.000 de copii romi au fost luaţi de mână de către autoritatea locală şi au fost duşi la şcoală, la grădiniţă. E un pas important. Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, sigur ne-am fi lovit cu toţii mult mai intens de stare infracţională ridicată în oraş”, a declarat Cătălin Cherecheş, citat de Agerpres.
Potrivit lui, membrii comunităţii rome reprezintă un potenţial important pentru economia locală, dacă sunt ajutaţi şi pregătiţi corespunzător.
„Din perspectivă economică, cred, comunitatea romă este o oportunitate şi o să folosesc această oportunitate, de forţă de muncă, de forţă de muncă care trebuie să fie educată, trebuie să fie dirijată, învăţată să muncească, învăţată să respecte nişte reguli”, a spus Cătălin Cherecheş.
Romii sunt angajați și la un mare producător de mobilă din oraş, dar şi în alte societăţi comerciale. Cu toate acestea, primarul din Baia Mare are o mare problemă: asigurarea apei calde în locuinţele sociale puse la dispoziţie de administraţia locală.
„Dacă e să vorbim despre integrare care credeţi dvs că e cel mai important pilon al integrării pentru comunitatea romă? Cel mai important punct pentru a integra comunitatea romă este una singură, magică: apa caldă ! Atât. După ce rezolvăm problema asta, o să vedeţi că toate celelalte se rezolvă”, a afirmat Cherecheş.
Primăria municipiului Baia Mare intenţionează construirea unui nou cartier social în care să locuiască atât romi, cât şi alte persoane cu un statut social mai modest. Cartierele periferice din Baia Mare, precum Pirită, Craica, Ferneziu, dar şi în imobile de pe fosta platformă industrială Cuprom, adăpostesc peste 3.500 de romi.