sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiSocialCîmpeanu: Propun cursuri cu prezenţă fizică în localităţile cu rata de infectare sub...

Cîmpeanu: Propun cursuri cu prezenţă fizică în localităţile cu rata de infectare sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că va propune ca în localităţile unde incidenţa de infectare cu SARS-CoV-2 este sub 3 la mia de locuitori să se poată desfăşura cursuri cu prezenţă fizică chiar dacă rata de vaccinare a personalului este mai mică de 60%.

„În măsura în care autorităţile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localităţile în care rata de incidenţă este mai mică de 3 la mie să se poată renunţa la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, vom putea da posibilitatea acelor localităţi din mediul rural în care nu sunt infectaţi, dar nici suficient de mult vaccinaţi, să poată deschide şcoala cu prezenţă fizică. Atrag atenţia că tocmai în aceste şcoli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară. Aceasta va fi propunerea pe care eu, ca ministru al Educaţiei, o voi asuma în raport cu autorităţile sanitare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

El a spus că în această săptămână cursurile se vor desfăşura după regulile anunţate deja.

„Am anunţat deja că, la nivelul zilei de vineri, în această săptămână, vom avea rata de vaccinare defalcată pe structuri, în aşa fel încât, dacă într-o şcoală dintr-o comună, care are trei clădiri în trei sate diferite, rata de vaccinare este în medie sub 60%, dar într-una sau în două şcoli, structuri arondate, rata de vaccinare este peste 60%, să poată să înceapă (cu prezenţă fizică – n.r.). Dar acesta este deja un lucru clar şi anunţat. În măsura în care autorităţile sanitare vor fi de acord, la nivelul CNSU, cu propunerea pe care o voi asuma, aceea de deschidere a şcolilor în toate localităţile în care rata de infectare este sub 3 a mie, cu condiţia respectării regulilor de protecţie sanitară, atunci vom anunţa public acest lucru”, a precizat Cîmpeanu.

El a adăugat că nu poate să spună când ar intra în vigoare o asemenea măsură.

„Nu pot să dau un orizont de timp pentru că această decizie nu ţine numai de Ministerul Educaţiei. Această decizie va trebui analizată de Ministerul Sănătăţii şi apoi de către CNSU. (…) Având în vedere progresul foarte important al vaccinării, atât în rândul personalului din şcoli, cât şi în rândul elevilor, îmi doresc să nu mai rămână niciun elev în această ţară care să nu aibă acces la şcoală cu prezenţă fizică”, a punctat ministrul interimar al Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că există şi şcoli în care, deşi rata de vaccinare este peste 60%, s-a luat decizia în interiorul şcolii de a rămâne în online.

„Avem astfel de situaţii, inspectoratele şcolare au aprobat solicitările consiliilor de administraţie. În Bucureşti sunt 27 de şcoli în care rata de vaccinare este peste 60% şi s-a cerut şi aprobat intrarea în online, pe baza unor deficienţe de resurse umane, spre exemplu, cazuri de infectare în rândul profesorilor sau de carantinare sau deficienţe de infrastructură. Am avut şi în Buzău astfel de situaţii, am mai avut în alte locuri, dar nu sunt foarte multe”, a adăugat Cîmpeanu.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate